Taiteilijan näkemys 2020 SW:n kaltaisesta asteroidista.
Taiteilijan näkemys 2020 SW:n kaltaisesta asteroidista.

Jos tämä pikkubussin kokoinen asteroidi sattuisi laskelmista huolimatta osumaan Maan ilmakehään, se syttyisi tuleen ja tuhoutuisi pienempiin osiin paljon ennen osumista maahan.

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa kertoo suurehkon asteroidin ohittavan Maan niin, että se on lähimmillään tänään iltapäivällä. Asteroidi havaittiin vasta perjantaina 18. syyskuuta.

Nasan Jet Propulsion Laboratoryn mukaan asteroidi käy torstaina iltapäivällä Suomen aikaan noin 22 000 kilometrin päässä Maasta.

2020 SW -nimen saaneen asteroidin ei arvioida aiheuttavan vaaraa Maalle, vaikka se pyyhkäisee varsin läheltä planeettaamme. Esimerkiksi tietoliikennesatelliitit kulkevat yleensä noin 35 000 kilometrin päässä Maasta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Oheinen Nasan animaatio näyttää, kuinka 2020 SW -asteroidin ennakoidaan ohittavan Maan keskiviikkona ja torstaina:

Nasan mukaan asteroidi on 5–10 metriä leveä eli pienen bussin kokoinen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos asteroidi sattuisi laskelmista huolimatta osumaan Maan ilmakehään, syttyisi se tuleen ja tuhoutuisi pienempiin osiin paljon ennen osumista maanpinnalle.

”Tämän kaltaisia pieniä asteroideja on paljon ja useat niistä lähestyvät planeettaamme yhtä läheltä useita kertoja vuodessa”, kertoi Jet Propulsion Laboratoryn Paul Chodas Nasan tiedotteessa.

Chodasin mukaan vastaavan kokoiset asteroidit osuvat ilmakehään kerran parissa vuodessa.

Ohilentonsa jälkeen 2020 SW jatkaa matkaansa kiertämällä Auringon. Sen arvioidaan ohittavan uudelleen Maan noin vuonna 2041, mutta huomattavasti kauempaa kuin nyt.

Sisältö jatkuu mainoksen alla