Prospector-luotain etsii asteroidilta raaka-aineita ehkä jo 2020-luvun alussa. Kuva: Deep Space Industries
Prospector-luotain etsii asteroidilta raaka-aineita ehkä jo 2020-luvun alussa. Kuva: Deep Space Industries

Deep Space Industries lähettää miniluotaimen etsimään raaka-aineita asteroidilta, joka on Maan lähellä.

Avaruuden kaivosyhtiö Deep Space Industries on kertonut aikeistaan perustaa kaivos asteroidille. Se olisi ensimmäinen laatuaan.

Yhtiö aikoo lennättää ensi vuonna pienen luotaimen Maan kiertoradalle. Sen nimi on Prospector–X. Sillä testataan luotainta, joka menisi asteroidille kartoittamaan raaka-aineita.

Asteroidien asiantuntijat valitsevat kohteen, jossa kaivostoiminta ehkä alkaisi. Prospector–1-luotain yritää laskeutua asteroidille ja tutkia asteroidin pintaa sekä sen raaka-ainevaroja noin metrin syvyyteen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yhtiön kumppanina on Luxemburgin hallitus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Luotain Prospector–1 olisi seuraava askel yhtiön hankeessa, jonka tavoite on korjata asteroidilta raaka-aineita Maahan tai tukikohtien rakentamiseen avaruuteen. Luotaimen avulla yhtiö määrittäisi asteroidin raaka-aineiden rahallisen arvon.

Asteroidin pitäisi sisältää todennäköisesti rautaa, nikkeliä ja kobolttia. Yksi vahva ehdokas ensimmäiseksi kohteeksi on asteroidi 2016 HO3. Sen leveys on 40–100 metriä. Asteroidi kiertää Maata noin 26 miljoonan kilometrin päässä.

Prospector-1 olisi hyvin pieni miniluotain. Se painaisi polttoaineineen vain 50 kiloa. Luotain lähettäisi tietoja satelliitille.

Lopulta yhtiö lähettäisi luotaimia, jotka pystyvät louhimaan asteroidilta raaka-aineita.

Yksi este hankkeelle on se, että Maasta lähetetty luotain voisi saastuttaa asteroidin. Maahan ajautuneista asteroideista tai niiden osista ei ole toistaiseksi löydetty elonmerkkejä.

Epäselvyyttä on myös siitä, rikkooko asterodille perustettava kaivos sopimusta ulkoavaruuden kohteiden käytöstä vuodelta 1967. Yhtiön mukaan ei riko.

Yhdysvaltainen nykyinen presidentti Barack Obama alleirjoitti marraskuussa 2015 asetuksen, jonka mukaan Yhdysvaltain kansalaiset ja kaupalliset toimijat ovat oikeutettuja hyödyntämään ulkoavaruuden resursseja. Tähän liittyisi myös asteroidien hyödyntäminen.

Itse asteroidia ei vuoden 1967 sopimuksen mukaan kukaan ei voi omistaa. Näistä pykälistä käydään vielä kovaa vääntöä, koska joidenkin asiantuntijoiden mukaan Obaman allekirjoitus rikkoo vuoden 1967 kansainvälistä sopimusta. Sen on allekirjoittanut 104 maata.

Sisältö jatkuu mainoksen alla