VLT-teleskoopin kuvaama asteroidikaksikko pyörähtää toistensa ympäri kerran 25-30 vuodessa. Kuva: <span class="photographer">CFHT/VLT/Gemini/CFEPS Team</span>
VLT-teleskoopin kuvaama asteroidikaksikko pyörähtää toistensa ympäri kerran 25-30 vuodessa. Kuva: CFHT/VLT/Gemini/CFEPS Team

Kahden asteroidin ennätyksellinen etäliitto pisti tähtitieteilijät puntaroimaan uusiksi aurinkokunnan varhaisvaiheita.

Kaksi kaukaa Neptunuksen takaa löytynyttä asteroidia on saanut tähtitietelijät raastamaan hiuksiaan. Kuuden vuoden seuranta varmisti ne kaksoisasteroidiksi, vaikka puolisoilla on välimatkaa ennätysmäiset 105000-135000 kilometriä.

Koska asteroidiparin osapuolet ovat niin kaukana toisistaan, ne ovat hyvin alttiita muiden taivaankappaleiden vetovoimalle. Hauraan kaukosuhteen sinnikäs jatkuminen keskellä Kuiperin vyöhykettä onkin saanut tähtitieteilijät epäilemään, että niiden liitto on varsin nuori - ja että koko Kuiperin vyöhyke saattaa olla luultua nuorempi.

Jean-Marc Petit Bensaçonin yliopistosta kollegoineen esittää Sciencessä, että 2001 QW322 -kaksoisasteroidi syntyi kolarissa vajaa miljardi vuotta sitten. Ryhmä päättelee, että vastaavat kaksoisjärjestelmät olivat nuoressa aurinkokunnassa varsin yleisiä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla