Tyrannosauruskin olisi selvinnyt toisenlaisesta törmäyksestä. Kuva: Wikimedia Commons
Tyrannosauruskin olisi selvinnyt toisenlaisesta törmäyksestä. Kuva: Wikimedia Commons

Vain 13 prosentilla Maan pinta-alasta oli ainekset dinosaurusten joukkotuhoon.

Kauan sitten nykyisen Jukatanin niemimaan reunaan iskeytynyt, halkaisijaltaan yli kymmenen kilometrin kokoinen asteroidi hävitti lähes kaiken elämän maapallolta.

Dinosaurukset ja valtaosa merieläimistä kuoli kylmässä ja pimeässä, kun törmäyksen ilmaan syöksemä pöly pimensi Auringon ja laski planeetan keskilämpötilaa jopa kymmenellä asteella. Taivaalta satoi tulta ja tulikiveä.

Nyt kaksi japanilaistutkijaa laskee Scientific Reports -lehdessä, että näin ei välttämättä olisi käynyt, jos asteroidi olisi iskeytynyt melkein mihin tahansa muualle.

Väite perustuu maaperän koostumukseen. Jukatanin niemimaan tienoilla ja Meksikonlahdella maankuoressa oli kiviin sitoutuneena paljon hiilivetyjä ja rikkiyhdisteitä.

Asteroidin törmäyksen aiheuttama valtava kuumuus käynnisti periaatteessa öljypalon. Siitä syntyi niin paljon nokea, että Aurinko pimeni.

Tutkijat laskevat, että vain 13 prosentilla maapallon pinta-alasta maankuoren koostumus on sellainen, että asteroidi voi iskeytyessään aiheuttaa näin valtavaa tuhoa. Kyse on pitkälti samoista alueista, joilta nykyisin löytyy öljyä.

Jukatanin niemimaan lisäksi vaaranpaikkoja törmäykselle olisivat olleet nykyisen Pohjois-Amerikan itärannikko, Siperia ja Lähi-itä.

Ylipäänsä rannikkoseutujen maaperässä ja merenpohjassa oli levien ja muiden eliöiden suuresta määrästä johtuen huomattavan paljon orgaanista ainesta ja hiilivetyjä.

Muualle iskeytynyt asteroidi ei japanilaistutkijoiden mukaan olisi välttämättä synnyttänyt niin katastrofaalisia ilmastovaikutuksia.

Tutkimusta on myös arvosteltu. Geofyysikko Sean P. S. Gulick kommentoi The New York Times -sanomalehdessä, että tutkijoiden ajatus juuri oikean törmäyskohdan merkityksestä on periaatteessa oikea, mutta hän ei usko ilmakehään sinkoutuneen noen syntyneen hiilivetyjen palamisesta.

Gulick pitää todennäköisempänä, että noki syntyi ympäri maailmaa raivonneissa metsäpaloissa, kun kuuma kiviaines satoi alas ja sytytti valtavia tulipaloja. Voi myös olla, että noki ei ollut päätekijä ilmaston viilenemisessä.

Gulickin ryhmä on ottanut kairanäytteitä Jukatanin alueen muinaisesta kiviaineksesta. Maaperässä ei hänen mukaansa ollut 66 miljoonaa vuotta sitten niin runsaasti hiilivetyjä kuin japanilaistutkijat laskevat. Gulickin ryhmän tutkimus törmäyskraatterin muodostumisesta julkaistiin viime vuonna Science-lehdessä.

Kaihon mukaan hänen aiempi analyysinsä noesta kuitenkin osoittaa, että se paloi korkeammassa lämpötilassa kuin metsäpaloista yleensä syntyvä noki ja syntyi nimenomaan törmäysalueen kiviaineksesta.

Vesistöissä kasvavat toukat imevät muovia itseensä.

Mikromuovi eli alle viiden millin kokoinen ja vielä huomattavasti pienempi muovisilppu on tiedostettu valtavaksi ongelmaksi merissä ja vesistöissä.

Vaatteista, kosmetiikasta ja muista tuotteista irtoava mikromuovi päätyy luontoon eikä poistu sieltä. Ravinnon mukana sitä päätyy eläimiin, ja muovi kiertää ravintoketjussa.

Nyt Belfastin ja Readingin yliopistojen tutkijat ovat tehneet huolestuttavan havainnon. Hyttyset ja muut hyönteiset levittävät mikromuovia myös maanpäällisiin ravintoketjuihin, he raportoivat Biology Letters -lehdessä.

Hyönteisten toukat kasvavat vedessä, jossa ne siivilöivät mikroskooppisia muovinpalasia sisäänsä ruoan mukana. Muovi säilyy toukassa, kun se muodonmuutosten myötä kasvaa aikuiseksi hyönteiseksi.

Tutkijat syöttivät lintuhyttysen toukille mikroskooppisia muovinpalasia, kooltaan 2–15 mikrometriä. Mikrometri on millimetrin tuhannesosa. Mitä pienempää muovi oli, sitä enemmän sitä päätyi toukkiin.

Ällistyttävä havainto oli, että muovi ei hävinnyt toukista mihinkään, kun ne kokivat muodonmuutoksen ja kasvoivat aikuisiksi. Täysikasvuisessa lintuhyttysessä muovia oli huomattavia määriä.

”Toukat suodattavat ravintoa suuhunsa eivätkä ne erota, mikä on muovia ja mikä ruokaa. Ne syövät levää, joka on suunnilleen saman kokoista kuin mikromuovi”, kertoo eläintieteen professori Amanda Callaghan Belfastin yliopistosta The Guardian -lehdessä.

Callaghan pitää erittäin todennäköisenä, että myös muiden hyönteislajien vedessä elävät toukat syövät mikromuovia ja kuljettavat sitä aikuisina ympäriinsä. Hyönteiset päätyvät ruoaksi muun muassa linnuille, lepakoille ja hämähäkeille, ja sitä kautta muovia kulkeutuu maanpäällisiin ravintoketjuihin.

”Hyönteisparvien mukana muovia voi nousta ilmoille suuria määriä. Se on todella masentavaa. Tämä muovi ei katoa ikinä mihinkään”, tutkimusta johtanut Callaghan valittelee.

Englannissa mikromuovia on löydetty jo esimerkiksi päivänkorennoista ja vesiperhosista. Walesin joissa jopa puolella tutkituista hyönteisentoukista on mikromuovia sisuksissaan.

Merilinnuistakin on jo löydetty mikromuoveja, mutta aiemmin ei ole tutkittu, voisivatko ne levitä ravinnosta hyönteisten välityksellä.

”Tämä on aiemmin tuntematon reitti. Se altistaa sellaisetkin eläimet, jotka tavallisesti eivät muoville altistu. Emme vielä tiedä vaikutuksia”, Callaghan sanoo.

Käyttäjä4499
Seuraa 
Viestejä4404
Liittynyt21.7.2017

Mikromuovia päätyy hyttysiinkin

"These problems, if they hold true in people as has been shown in the case of BPA, will carry over to future generations through their effects on the germline. The researchers showed that, if it were possible to eliminate bisphenol contaminants completely, the effects would still persist for about three generations ." BPA replacements in plastics cause reproductive problems in lab mice
Lue kommentti

VVM = varhainen vuorovaikutusmalli

Valveilla makaaminen tekee vuoteesta vihollisen, joka estää nukkumisen.

Hyvä yöuni on terveytemme elintärkeitä peruspilareita. Se elvyttää kehon, uudistaa soluja, hoitaa mieltä, huoltaa muistia ja suojaa sairauksilta.

Univaje toimii päinvastoin ja on elimistölle myrkkyä.

Se heikentää muistia, häiritsee tunne-elämää, koettelee aineenvaihduntaa ja immuunipuolustusta ja altistaa sairauksille, kuten diabetekselle, sydän- ja verisuonitaudeille, mielenterveyden häiriöille ja aivorappeumille, esimerkiksi Alzheimerin taudille.

Jokainen nukkuu joskus huonosti, mutta toisilla univaikeudet kroonistuvat. Paradoksaalisesti ihminen alkaa silloin pelätä, ettei saa unta, niin paljon, ettei saa unta. Sänky ei ole enää ystävä vaan vihollinen.

Perinteisesti pitkäaikaista unettomuutta on hoidettu lääkkeillä, mutta nykyisin niitä ei enää suositella. Tilalle on tullut lääkkeettömiä vaihtoehtoja, kuten kognitiivis-behavioraalinen cbt-terapia.

Sänky on vain nukkumista varten

Cbt-terapian ytimessä on nukkumista haittaavien pelkojen ja muiden kielteisten ajatusmallien horjuttaminen ja purkaminen.

Tässä yksi tärkeä keino on rajoittaa vuoteessa oloa, sillä pahimmillaan oma sänky on uniongelmaiselle ärsyke, joka estää nukkumisen. Hän on ehdollistunut siihen, että sängyssä odottaa kurja yö.

”Tarkoituksena ei ole rajoittaa nukkumista vaan vuoteessa oloa. Jokainen vuoteessa valveilla oltu hetki vahvistaa negatiivista yhteyttä valveen ja vuoteen välillä”, sanoo Helsingin uniklinikan toiminnanjohtaja Anne Huutoniemi, joka hoitaa uniongelmaisia cbt:llä.

Käytännössä ensin arvioidaan, miten kauan uneton todellisuudessa nukkuu silloin, kun kokee, ettei nuku silmän täyttä. Jos keskiarvoksi saadaan vaikkapa 5,5 tuntia yössä, siitä tehdään vuoteessaoloaika, ja ihminen alkaa mennä nukkumaan vuoteessaoloaikansa verran ennen tavanomaista ylösnousuaikaansa.

Aluksi aikataulua noudatetaan kaksi viikkoa. Jos uneton ei saa unta puolen tunnin kuluessa sänkyyn menosta tai herää yöllä ja virkistyy, hänen on noustava sängystä ja pysyttävä sieltä poissa, kunnes vireys taas vaihtuu väsymykseen.

Jos kahden viikon jälkeen suurin osa sovitusta vuodeajasta kuluu unessa, nukkumaanmenoa voidaan alkaa aikaistaa 15 minuuttia viikossa. Tätä jatketaan, kunnes saavutetaan ideaaliaika, joka kerryttää unta sopivasti.

 

Lue lisää

Tiede-lehdessä 11/2018 on pitkä artikkeli, jossa lääketieteeseen erikoistunut tiedetoimittaja Mari Heikkilä kertoo, miten aivot ehdollistuvat pelkäämään nukkumaan menoa, miten hyviä tuloksia cbt-hoito on tuottanut ja miten itse kukin voi auttaa itseään nukahtamaan helpommin.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun.

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä.