Ulkoilua Kansainvälisellä avaruusasemalla. Kuva: Nasa
Ulkoilua Kansainvälisellä avaruusasemalla. Kuva: Nasa

Löydös voi auttaa muitakin kuin avaruuslentäjiä.

Pitkän aikaa avaruuden painottomuudessa viettäneiden astronauttien sydän muuttuu pyöreämmäksi, mistä voi koitua sydänongelmia. Näin kertoivat Nasan avaruuslääketieteen tutkijat Yhdysvaltain sydäntutkijoiden vuosikokouksessa Washingtonissa.

Tutkimukseen osallistui 12 Kansainvälisellä avaruusasemalla toiminutta astronauttia, jotka kuvasivat ultraäänilaitteella sydäntään asemalla oleskelunsa aikana. Heidän sydämensä sai takaisin normaalin soikean muotonsa, kun he palasivat takaisin Maan kamaralle.

Sydämen muoto muuttui painottomuudessa 9,4 prosenttia, mikä vastasi tutkijoiden ennusteita. Muodon vaihdoksen takia sydän saattaa toimia tavallista tehottomammin, mutta sen pitkäkestoisista vaikutuksista ei ole tietoa.

Painottomuudessa sydän ei pumppaa niin ahkerasti kuin Maan pinnalla, minkä vuoksi sydänlihas voi pienentyä. Tämä voi johtaa ongelmiin Maan pinnalle palattaessa.

Tutkijoiden tarkoitus on kehittää astronauteille treeniohjelmia, joilla nämä voivat pitää sydämensä kunnosta huolta. Samanlaisista ohjelmista hyötyisivät sellaisetkin ihmiset, jotka joutuvat viettämään pitkiä aikoja vuoteen omana.

Avaruuslennoilla tiedetään ennestään olevan monenlaisia vaikutuksia sydämen toimintaan. Maahan palattuaan astronautit usein kokevat huimauskohtauksia tai tajunnan menetyksiä, jotka johtuvat siitä, että heidän verenpaineensa laskee äkkiä, kun he nousevat seisomaan. Avaruuslennon aikana sydämeen saattaa myös tulla rytmihäiriöitä. Altistuminen avaruuden säteilylle voi puolestaan nopeuttaa verisuonten kovettumista.