Pallon muotoisen fullereenimolekyylin sisään osataan jo ujuttaa heliumin atomi, yhdysvaltalainen tiedelehti Science kertoo. Temppu tehtiin Kalifornian yliopistossa Los...

Pallon muotoisen fullereenimolekyylin sisään osataan jo ujuttaa heliumin atomi, yhdysvaltalainen tiedelehti Science kertoo. Temppu tehtiin Kalifornian yliopistossa Los Angelesissa.

Kokeissa käytettiin fullereenia C-60, jossa 60 hiiliatomia ovat asettuneet viisi- ja kuusikulmioiden muodostamaksi palloksi. Piirrettynä se muistuttaa nykyajan jalkapalloa.

Heliumia on aiemmin saatu väkipakolla fullereenin sisään, mutta nyt se osataan tehdä hienostuneemmin kuin ennen: muutama hiiliatomien välinen kemiallinen sidos avataan, ja heliumin atomi sujautetaan aukosta sisään.

Seuraava vaihe on ommella aukko kiinni, mutta se on vielä liian vaikeaa. Sitten kun siinä onnistutaan, luvassa on aivan uudenlaisia materiaaleja, sillä fullereenin sisään voidaan varmasti sijoittaa esimerkiksi metalliatomeja, jolloin ehkä löydetään uusia suprajohteita.