Kuva Takashi Sasaki/Rice UniversityKuvapörssi.
Kuva Takashi Sasaki/Rice UniversityKuvapörssi.

Atomien ote elektroneista heikkeni - ainakin meidän silmissämme.

Harvardin yliopistossa tehty koe paljasti, että atomeja koossa pitävä voima on oletettua heikompi.

Gerald Gabrielse työtovereineen tutki yksittäisen elektronin käyttäytymistä tarkoitusta varten rakennetulla laitteistolla. Mittaustensa perusteella ryhmä pystyi määrittämään niin sanotun hienorakennevakion kuusi kertaa entistä tarkemmin. Hienorakennevakio kertoo, kuinka suuri on elektronit atomissa pitävä sähkömagneettinen voima.

”Meillä ei ollut aavistustakaan, että elektronit atomeihin sitova energia on miljoonasosa prosenttia oletettua pienempi - kyse on valtavasta energiasta, kun ottaa huomioon kaikki universumin atomit", Gabrielse tiivistää tutkimusryhmänsä tuloksen American Institute of Physicsin tiedotteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Näin pieni muutos sähkömagneettisessa voimassa ei tarkoita, että atomit heikkenivät merkittävästi, mutta tuloksella on käytännön merkitystä. Sähkömagneettinen voima näet kaitsee kaikkia sähköisiä ja magneettisia ilmiöitä salamaniskusta jääkaappimagneetteihin. Tarkka tieto voiman suuruudesta auttaa insinöörejä suunnittelemaan uudenlaisia sähkövempaimia ja tutkijoita ymmärtämään monia luonnon yksityiskohtia entistä syvällisemmin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla