Kuva: <span class="photographer">TRACE.</span>
Kuva: TRACE.

Tutkijat pystyvät viimeinkin selvittämään räjähtääkö tietyssä paikassa Aurinkoa hiukkaspurkaus vai ei.

Tutkijat pystyvät viimeinkin selvittämään räjähtääkö tietyssä paikassa Aurinkoa hiukkaspurkaus vai ei. Hiukkaspurkausten ennustaminen kiinnostaa, sillä ne aiheuttavat avaruusmyrskyjä, jotka vaarantavat astronauttien hengen ja rikkovat voimasiirtoverkkoja ja elektroniikkaa.

Paikkoihin, joissa Auringon magneettikenttä kiertyy sikkaralle ja pulpahtelee pintaa, syntyy aktiivisia alueita, joissa räjähtelee erilaisia hiukkaspurkauksia. Aktiivisen alueen ulkonäöstä ei kuitenkaan osata sanoa, millaisia purkauksia siinä tulee sattumaan. Joskus siinä ei räjähtele lainkaan. Purkauksia tapahtuu myös alueilla, jotka eivät näytä erityisen aktiivisilta.

Karel Schrijver ja hänen kolme kumppaniaan yhdysvaltalaisesta avaruustutkimuskeskuksesta kehittivät kaksi samankaltaista ennustusmenetelmää, jotka perustuvat magneettikentän viivoihin liittyvän virran määrittämiseen SOHO- ja TRACE –satelliittien avulla. Voimakkaat virrat näyttävät näet johtavan purkauksiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Uudella menetelmällä tunnistetaan 90 prosentin varmuudella paikat, joissa hiukkaspurkauksia ei tapahdu. Lisäksi sillä selviävät paikat, jotka räjähtävät 40 prosentin todennäköisyydellä seuraavan neljän päivän aikana. Mutta siitä ei ole räjähdyksen ajankohdan ennustamiseen. ”Menetelmän kehittäminen purkauksen ajankohdan ennustavaksi on erittäin vaikea askel”, toteaa Schrijver Newscientistin uutisessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla