Ensimmäinen valokuva auringonkaltaisen tähden seuralaisesta (ympyröity punaisella), joka on todennäköisesti planeetta. Kuva: <span class="photographer">Gemini Observatorio.</span>
Ensimmäinen valokuva auringonkaltaisen tähden seuralaisesta (ympyröity punaisella), joka on todennäköisesti planeetta. Kuva: Gemini Observatorio.

Aiemmin planeetan massaluokan seuralaisia on havaittu suoraan vain himmeiltä kääpiötähdiltä.

Havaijin Mauna Kealla sijaitseva Gemini North -kaukoputki onnistui kuvaamaan auringonkaltaiselta tähdeltä seuralaisen, joka on todennäköisesti planeetta. Eksoplaneettoja on äärimmäisen vaikea havaita emotähden "varjosta", ja aiemmin niitä on onnistuttu kuvaamaan vain himmeiltä kääpiötähdiltä tai kokonaan vailla emotähteä.

Toronton yliopiston tutkijat tarkkailivat Skorpionin tähdistössä sijaitsevaa nuorten tähtien rypästä, kun hieman aurinkoa pienemmän, 500 valovuoden päässä sijaitsevan tähden kyljestä tärppäsi. Kohteella on massaa kahdeksan Jupiterin verran, ja se näyttää kiertävän emotähteään
330 kertaa kauempana kuin Maa Aurinkoa. Lämpöä nuorella planeetalla on vielä vähintään 1500 celsiusastetta, mikä auttoi sen havaitsemista.

Vaikka onkin todennäköistä, että löytynyt kohde todella on emotähteään kiertävä planeetta, varmuus saadaan vasta, kun niiden yhteistä taivalta on tarkkailtu muutaman vuoden ajan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Löytömme tulee olemaan erittäin seurattu kohde”, tutkimusryhmän johtaja David Lafrenière arvelee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksen julkaisi Astrophysical Journal Letters ja siitä kertoi Geminin observatorion tiedote.

Sisältö jatkuu mainoksen alla