Kuva: SDO / Nasa
Kuva: SDO / Nasa

Ilmiötä on jahdattu 45 vuotta.

Auringon tutkijat ovat saaneet viimein näkyviinsä jättimäisiä virtauksia, jotka tuovat kuumaa kaasua Auringon pinnalle. Ne ovat valtavan paljon suurempia kuin tähän asti tunnetut granulat ja supergranulat.

Ilmiö on ennustettu teoriassa ja sitä on yritetty vahvistaa 45 vuotta, mutta vasta nyt se pystyttiin havaitsemaan Nasan keräämästä datasta.

Granuloiden tavoin nämä massiiviset virtaukset tuovatAuringon ytimessä syntyvää kuumaa kaasua pallon pinnalle. Granulat näyttäytyvät Auringosta otetuissa kuvissa ikään kuin vaaleina rakeina. Granuloiden läpimitta tuhannen kilometrin luottaa, supergranuloiden 30 000 kilomteriä ja nyt löydettyjen rakenteiden paljon suurempi.

Siinä missä granula säilyy noin tunnin ja supergranula vuorokauden, jättivirrat näyttävät toimivan kuukausien ajan. Tutkimusryhmä arvelee, että ne vaikuttavat myös Auringon pyörimisliikkeeseen ja magneettikenttään.

Tutkimuksen julkaisi Science.

 

tosikolie
Seuraa 
Viestejä663
Liittynyt1.1.2009

Auringossa näkyi jättivirtauksia

:) Miten on käytännössä tieteellisesti todistettu se että aurinko toimii fuusioreaktorin tavoin, vai mennäänkö teorian pohjalta. Atomiteorian mukainen ydinreaktiohan ei välttämättä tarkoita sitä että aurinko niin toimisi. Voiko asiaa mitenkään todistaa muuten kuin teoriassa? Auringon pinnan alaista osaahan me emme voine mitenkään tutkia,,, http://fi.wikipedia.org/wiki/Aurinko#Ydin http://fi.wikipedia.org/wiki/Ydinreaktio
Lue kommentti