Tutkijat ovat osoittaneet ensimmäistä kertaa, että Auringossa tapahtuvat kaasupurkaukset käpälöivät ohi kiitävän komeetan pyrstöä muuttamalla hetkeksi sen muotoa.
Geraint Jones Jet Propulsion laboratoriosta ja John Brandt Uuden Meksikon yliopistosta ...

Tutkijat ovat osoittaneet ensimmäistä kertaa, että Auringossa tapahtuvat kaasupurkaukset käpälöivät ohi kiitävän komeetan pyrstöä muuttamalla hetkeksi sen muotoa.

Geraint Jones Jet Propulsion laboratoriosta ja John Brandt Uuden Meksikon yliopistosta tutkivat komeetta Ikeya-Zhangista kuuden viikon aikana otettuja kuvia. He vertasivat komeetan pyrstössä näkyviä lyhytaikaisia muutoksia SOHO-satelliitin (Solar and Heliospheric Observatory) havaitsemiin Auringon purkauksiin. Kävi ilmi, että pyrstön muoto muuttui hetkeksi aina päivän parin päästä siitä, kun Auringossa oli tapahtunut suuri kaasupurkaus, jota nimitetään koronan massapurkaukseksi.

Komeeta Ikeya-Zhang liikkui kyseisen kuuden viikon alussa (vuonna 2002) 75 miljoonan kilometrin päässä Auringosta ja sen lopulla 150 miljoonan kilometrin päässä (Maa on 150 miljoonan kilometrin päässä Auringosta).

Jones ja Brandt uskovat, että tutkimalla komeettojen pyrstöjä, voidaan paikallistaa Auringossa sattuneet lyhyetkin purkaukset. Lisäksi kuvaamalla eri etäisyyksillä olevia komeettoja saadaan selville, miten kauas Auringon purkaukset ulottuvat. Tähän eivät pysty edes Auringon purkauksia seuraavat satelliitit.

Jones ja Brandt ovat tutkineet myös komeetta Halleystä 1910-1985 otettuja kuvia. Niissä näkyy, että Halleyn pyrstössä tapahtui silloin tällöin samanlaisia lyhytkestoisia muutoksia. Tutkijat arvelevat Naturen verkkouutisessa, että nämäkin muutokset voidaan selittää Auringossa sattuneilla purkauksilla. ”Nämä ovat argeologisia todisteita menneistä koronan massapurkauksista. Nyt pääsemme tutkimaan niitäkin”, sanoo englantilainen aurinkotutkija Robert Walsh.Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla