Aamuvirkuille on lauantaina tiedossa mukavaa katseltavaa itätaivaalla, sillä Kuu alkaa peittää Aurinkoa puoli viiden jälkeen. Pimennys ei ole täydellinen, sillä Auringon läpimitasta peittyy enimmillään noin 90 prosenttia. Tämä syvin vaihe on puoli seit...

Aamuvirkuille on lauantaina tiedossa mukavaa katseltavaa itätaivaalla, sillä Kuu alkaa peittää Aurinkoa puoli viiden jälkeen. Pimennys ei ole täydellinen, sillä Auringon läpimitasta peittyy enimmillään noin 90 prosenttia. Tämä syvin vaihe on puoli seitsemän jälkeen, mutta pimeää ei tule, sillä ohutkin kaistale Aurinkoa antaa runsaasti valoa. Pimennys päättyy ennen kello kahdeksaa.

Pimentyvää Aurinkoa ei saa katsoa ilman suodinta, koska Auringon kirkas valo voi aiheuttaa pysyviä vaurioita silmiin. Turvallisia suotimia ovat hitsaajanlasi numero 14 ja 15. Värifilmit eivät katseluun käy eivätkä oikeastaan enää mustavalkofilmitkään, koska monet niistä ovat nykyisin rakenteeltaan saman tapaisia kuin värifilmit, jotka päästävät vahingollisen lämpösäteilyn lävitseen. Aurinkoa voi katsella myös sitä tarkoitusta varten valmistettujen mylar-kalvojen läpi. Turvallisia eivät ole pullonpohja, cd-levy eikä noettu lasi, koska nekin päästävät lävitseen liikaa lämpösäteilyä. Tummatkaan aurinkolasit eivät anna riittävää suojaa.

Pimennyksen eri vaiheet on kuvattu Tähtitieteellinen yhdistys Ursan sivulla.Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla