Maahan saapuu tunnissa enemmän energiaa Auringosta kuin planeetallamme käytetään koko vuodessa. Kuva: <span class="photographer">SOHO/ESA/NASA. Aurinko.</span>
Maahan saapuu tunnissa enemmän energiaa Auringosta kuin planeetallamme käytetään koko vuodessa. Kuva: SOHO/ESA/NASA. Aurinko.

Yhdysvaltalaisasiantuntijan mukaan vie ainakin vuosikymmenen, ennen kuin aurinkoenergia sopii kuluttajan kukkarolle.

Vaikka ilmastonmuutos kieppuu kaikkien huulilla ja pahamaineisen öljyn hintakin killuu korkealla, ei aurinkoenergiasta ole vielä ongelman ratkaisijaksi.
Näin totesi uusiutuvien energioiden tutkimusta johtava professori Harry Gray Kalifornian teknillisestä instituutista (Caltech) Yhdysvaltain kemiallisen seuran (ACS) vuosikokouksessa.

Grayn mukaan Aurinko voi periaatteessa tarjota kaiken energian, mitä koko planeetalla tarvitsemme, mutta sen kilpailukyky on toistaiseksi kehno: aurinkoenergian hinta on tällä hetkellä jopa kymmenenkertainen hiileen ja maakaasuun verrattuna.

Suurin yksittäinen haaste aurinkoenergian yleistymisessä onkin leikata kustannuksia. "Toisaalta aurinkoenergian hyötyjen kuten puhtauden ja ehtymättömyyden takia sen ei tarvitse edes yltää samaan hintaan kuin perinnäisten energialähteiden", Gray huomauttaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Gray ennakoi aurinkoenergian läpimurtoa, kun tutkijat pystyvät nipistämään sen kilowattituntikustannukset kaksinkertaiseksi hiileen ja maakaasuun nähden. "Tähän päästään kymmenen vuoden kuluttua", Gray arvioi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tekninen Graalin malja on Grayn mukaan aurinkoenergian tehokkuuden parantaminen ja edullisten aurinkokennojen valmistaminen. Gray myös uskoo auringoenergian avulla pian valmistettavan vedestä puhdasta vetyenergiaa.

Aurinkoenergian kehityksestä kertoo myös Tiede-lehden artikkeli.

Pula erikoiskaasuista uhkaa aurinkovoimabuumia, epäilee Tekniikka & Talous.

Sisältö jatkuu mainoksen alla