Yhdysvaltalaiset tähtitieteilijät ovat paikallistaneet taivaankappaleen, jota eräät asiantuntijat pitävät Aurinkokuntamme kymmenentenä planeettana. Kohde havaittiin Spitzer -avaruuskaukoputkella Kuiperin vyöksi kutsutulta alueelta, joka sijaitsee 30AU:...

Yhdysvaltalaiset tähtitieteilijät ovat paikallistaneet taivaankappaleen, jota eräät asiantuntijat pitävät Aurinkokuntamme kymmenentenä planeettana. Kohde havaittiin Spitzer -avaruuskaukoputkella Kuiperin vyöksi kutsutulta alueelta, joka sijaitsee 30AU:n etäisyydellä Neptunuksesta. AU on astronominen yksikkö. 1AU vastaa Auringon ja Maan välistä keskietäisyyttä eli noin 150 miljoonaa kilometriä.

BBC:n mukaan nyt löydetty planeettaehdokas on saanut nimekseen Sedna inuiittien myyttisen meren jumalattaren mukaan. Sedna on suurin Aurinkoa kiertävä kappale sitten Pluton löytymisen 1930. Se saattaa olla jopa hieman kookkaampi kuin Pluto, jonka halkaisija on noin 2 300 kilometriä.

Kuiperin vyöhykkeessä tiedetään olevan jopa kymmeniä tuhansia jäisiä taivaankappaleita. Suuri osa aurinkokuntamme sisäosiin syöksyvistä komeetoista on ilmeisesti peräisin juuri sieltä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla