Taiteilijan hahmotelma planeetasta. Kuva: Reuters
Taiteilijan hahmotelma planeetasta. Kuva: Reuters

Planeetta X:n mahdollista rataa on jo havainnoitu, mutta mitään ei ole löytynyt.

Yhdysvaltalaisen Caltechin yliopiston tutkijat sanovat löytäneensä aurinkokunnasta yhdeksännen planeetan.

”Planeetta yhdeksän” -lempinimen saaneen kappaleen massa olisi tutkijoiden mukaan noin kymmenkertainen maapalloon verrattuna. Tutkijat Mike Brown ja Konstantin Batygin esittävät, että planeetan etäisyys auringosta olisi keskimäärin noin 20-kertainen verrattuna Neptunukseen. Neptunus on nykytietämyksen mukaan planeetoista kaukaisin.

Tutkijoiden löytö perustuu matemaattisiin malleihin ja simulaatioihin. He eivät ole saaneet planeetasta suoraa havaintoa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijoiden artikkeli julkaistiin The Astronomical Journal -julkaisussa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yhdeksäs planeetta auttaisi tutkijoiden mukaan selittämään aurinkokunnan ulko-osissa sijaitsevan Kuiperin vyöhykkeen kappaleita.

Vyöhykkeellä on aurinkokunnan mittakaavassa pieniä jäisiä kappaleita, joiden kiertoradat ovat asettuneet erikoiseen muotoon. Tutkijoiden mukaan ratojen muoto ja suunta eivät voi olla sattumaa, vaan niitä selittäisi suuri planeetta toisaalla Aurinkokunnassa.

Jos Aurinkokunnan laitamilla on tutkijoiden ennustama uusi planeetta, sen havaitseminen on iso haaste tähtitieteilijöille.

Mahdollinen planeetta lienee hyvin himmeä eli se heijastaa olemattomasti valoa. Se kiertää Aurinkoa tavattoman kaukana.

”Sen oletetun radan alue on jo suurimmaksi osaksi havainnoitu, eikä mitään ole havaittu”, planeettatutkija Mikael Granvik Helsingin yliopistosta sanoo.

Suurimman osan ajasta planeetta olisi todella kaukana Maasta. Soikea rata vie planeetan jopa 1 200 tähtitieteellisen yksikön (au) päähän Auringosta. Yksikkö tarkoittaa Auringon ja Maan välistä etäisyyttä.

Lähimmillään planeetta olisi Auringosta seitsemän kertaa kauempana kuin Neptunus eli noin 200 au:n päässä.

Esimerkiksi Voyager 1-luotain on nyt 134 au:n päässä Auringosta. Se on yhä paljon lähempänä kuin ennustettu planeetta koskaan, vaikka Voyager 1 on ollut matkalla kohta 39 vuotta.

Planeetta yhdeksän kiertää Auringon ehkä 15 000 vuoden välein.

Planeettatutkija Hal Levison sanoo National Geographicissa suhtautuvansa ”hyvin epäilevästi” väitteeseen uudesta planeetasta.

”Näitä on ollut monia ja monia urani aikana, ja joka kerta ne ovat osoittautuneet vääriksi”, Levison sanoo.

Mike Brown kuittaa Sciencessa, että tällä kerralla ennuste pitää paikkansa. On vain prosentin osien mahdollisuus, että planeetasta kielineet ratahäiriöt olisivat sattumaa.

Mikael Granvikin mukaan todennäköisyys on laskettu melko ”suurpiirteisesti” ja oletuksena lienee, että kaikki kappaleet löytyisivät yhtä helposti.

”Massiivisen kappaleen vaikutus muihin on kyllä mallinnettu tarkasti. Massa on laskettu suurpiirteisesti. Rata näyttäisi karkeasti laskien olevan muiden planeettojen ratatasossa ja planeetta pyörivän muiden kanssa samaan suuntaan”, Granvik pohtii.

Brownilla von vahva tausta havainnoissa. Hänen havaintojensa takia Pluto menetti planeetan arvonsa, Science kertoo.

Planeetta yhdeksän olemassaolosta antoi vihjeen Brownin vuonna 2003 löytämä kääpiöplaneetta Sedna. Sen rata on venähtänyt hyvin soikeaksi.

Planeettoja on löytynyt aikaisemminkin niiden painovoiman muille aiheuttamien häiriöiden avulla.

Vuonna 1846 ranskalainen matemaatikko Urbain Le Verrier ennusti ison planeetan olevan jossakin Uranuksen takana tämän radassa olevien häiriöiden takia. Neptunus löytyi sieltä mistä pitikin.

Neptunus ei selittänyt kaikkia kummallisuuksia Uranuksen radassa, joten Percival Lowell käynnisti seuraavan etsinnän sata vuotta sitten.

Kun Pluto löytyi 1930, havaittiin sen olevan liian pieni häiritsemään Uranuksen kulkua merkittävästi. Sittemmin Voyager tarkensi havaintoja, että Uranuksen ja Neptunuksen radat olivat kunnossa, joten mitään uutta planeettaa ei tarvittu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla