Hubblen kuvaamia Kuiperin vyöhykkeen kohteita. Kuva: <span class="photographer">NASA, G. Bernstein and D. Trilling</span>
Hubblen kuvaamia Kuiperin vyöhykkeen kohteita. Kuva: NASA, G. Bernstein and D. Trilling

Pluton liepeiltä löytyi joukko taivaankappaleita, jotka ovat saman kolarin rippeitä.

Pluton lähettyviltä löytyi joukko taivaankappaleita, jotka ovat saman kolarin jäänteitä. Havainto on tärkeä, sillä se valottaa aurinkokunnan törmäyksien historiaa. Esimerkiksi Pluton ja Maan kuiden oletetaan syntyneen suurissa kolareissa. Löytö selittää myös neljä vuotta sitten löytyneen 2003 EL61:n merkillisyyksiä.

Yhdysvaltalainen planeettatutkija Michael Brown kollegoineen löysi Neptunuksen takaa alkavalta Kuiperin vyöhykkeeltä viisi himmeää kohdetta. Niiden koostumus ja reitti osoittautui samanlaisiksi kuin 2003 EL61 :n, joka on suuri Kuiperin vyöhykkeen kappale.

Tutkijat laskivat, että kaikki kuusi ovat voineet muodostua törmäyksessä, jossa tuhannen kilometrin kokoinen asteroidi on syöksynyt paljon suurempaan. Rytinässä olisi syntynyt 1500-kilometrinen 2003 EL61 sekä nyt löydetyt viisi muuta, joiden läpimitat vaihtelevat 10 kilometristä 400:ään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kolari selittäisi, miksi 2003 EL61 pyörii epätavallisen lujaa ja miksi se on "liian" tiheä Kuiperin vyöhykkeen kappaleeksi: törmäys olisi vauhdittanut pyörimistä ja 2003 EL61 olisi kolariin osallistuneen, jään peittämän kappaleen tiheä ydin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tätä ennen törmäysperheitä on havaittu vain Marsin ja Jupiterin ratojen välissä sijaitsevalta asteroidivyöhykkeeltä.

Aurinkokunnan uusi törmäysperhe esitellään Nature -lehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla