Aurinkoenergiaa vaikka käyntikorttiin.
Aurinkoenergiaa vaikka käyntikorttiin.

Taipuisan lappusen voi kiinnittää melkein mihin tahansa pintaan. 

Yleensä aurinkokennot tarvitsevat alustakseen kovaa, jäykkää materiaalia, mikä rajoittaa niiden käyttöä. Siksi tutkijat pyrkivät kehittämään joustavia, ohuita ja laastarimaisesti kiinnitettäviä ja irrotettavia aurinkopaneeleja, jotka voi kiinnittää melkein mille pinnalle tahansa ikkunasta paperiin.

Nyt Stanfordin yliopiston tutkijat onnistuivat tavoitteessa. He kehittivät maailman ensimmäiset irtotatuointia muistuttavat ohuet aurinkokennot ja raportoivat keksinnöstään Scientific Reports –lehdessä.

Ohutkalvoaurinkokennoja on tehty ennenkin, mutta niissä on hankaluuksia, joista Stanfordin ryhmä kertoo päässeensä eroon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Kehittämämme kiinnitä ja kuori -prosessi antaa ohutkalvoaurinkokennoille ennennäkemätöntä joustavuutta ja liittämismahdollisuuksia", kehuu apulaisprofessori Xiaolin Zheng.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Menetelmässä nikkelikerros levitetään ensin piistä ja piidioksidista valmistetulle levylle. Nikkelikerroksen päälle taas asetetaan aurinkokennot. Lopuksi kennojen päälle pistetään samankaltainen irrotuslappu kuin lasten irtotatuoinneissa.

Irrotuslapun avulla aurinkokennot voidaan irrottaa kovasta levystä. Kun teippi kennoineen kuumennetaan 90 asteeseen, kennot voidaan kiinnittää melkein mihin tahansa vaikka kaksipuolisella teipillä. Viimeiseksi irrotuslappu poistetaan ja kennot jäävät uudelle alustalleen.

"Nyt aurinkokennot voi pistää kypäriin, matkapuhelimiin, kuperiin ikkunoihin, mukana kulkevaan elektroniikkaan, kaareviin kattoihin, vaatteisiin – käytännöllisesti katsoen mihin tahansa", Zheng sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla