Afrikan sarvi ja Adeninlahti erottuvat selvästi kuvassa, jonka Lightsail2:n kamera otti noin 720 kilometrin korkeudelta 19. tammikuuta 2020. Kuva: <span class="photographer">The Planetary Society</span>
Afrikan sarvi ja Adeninlahti erottuvat selvästi kuvassa, jonka Lightsail2:n kamera otti noin 720 kilometrin korkeudelta 19. tammikuuta 2020. Kuva: The Planetary Society

Lightsail 2 todisti, että Auringon fotonit voivat nostaa aurinkopurjeen rataa ylöspäin.

Aurinkopurje Lightsail 2 on kiertänyt maapalloa jo kahdeksan kuukautta.

Purjeen lähetti avaruuteen viime vuonna kansalaisten iso avaruusjärjestö Planetary Society. Nyt se on julkaissut uusia kuvia, joita Lightsail 2:n kamera nappasi alkuvuonna maapallosta. Kuvat ovat hieman erilaisia kuin yleensä. Lightsail 2 kiertää Maata epätavallisella korkeudella eli 720 kilometrissä.

Kansainvälinen ISS-avaruusasema esimerkiksi kiertää Maata noin 400 kilometrissä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lightsail 2:n kuvissa näkyy myös erilaista rekvisiittaa eli osa ohuesta avaruuspurjeesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Planetary Society keräsi rahat aurinkopurjeeseen kokeillakseen, toimiiko sen idea.

Purje saa energiansa Auringosta tulleista fotoneista. Kun ne iskeytyvät kevyen purjeen pintaan, purje saa fotoneista energiaa kuin tavallinen purje tuulesta.

Purje on ohuempi kuin ihmisen hius. Sen pinta-ala on noin 5,6 metriä kanttiinsa eli noin 32 neliömetriä, mikä vastaa nyrkkeily­kehän kokoa.

Fotonien paine on purjeen pinnalla hyvin vähäinen. Planetary Society vertaa sitä verkko­sivullaan paperiliittimen painoon kämmenellä.

Aluksi purje etenee hitaasti, mutta ajan myötä purjeen vauhti voi kiihtyä paljonkin. Auringon fotoneilla ei ole massaa, mutta niillä on liike-ener­giaa. Kun fotonit osuvat aurinkopurjeeseen, ne menettävät osan energiastaan purjeelle, joka kiihtyy hitaasti.

Purje lähetettiin avaruuteen kesäkuussa 2019 avaruusyhtiö SpaceX:n­ Falcon Heavy -kantoraketilla. Tavoite oli alun perin, että Lightsail 2 pysyisi kierto­radallaan vuoden ajan eli kesäkuuhun 2020, kertoo verkko­sivusto Space.com.

Aurinkopurjeen rakentajat sanovat kokemuksesta, että fotoneja kerääviä kennoja kannattaa asettaa purjeen molemmille puolille.

Kennoja on nyt vain yhdellä puolella. Se johti siihen, että purje sai välillä liian vähän virtaa, kertoo purjeen rakentaneen ryhmän raportti. Purjeella oli paikoin vaikeuksia kohota ylöspäin Maan ilmakehässä, vaikka ilma on hyvin ohutta sadoissa kilometreissä.

Aurinkopurje pystyi kuitenkin välillä hieman kohoamaan radalta, jolle se laukaistiin. Näin Planetary Society todisti, että purjeella voisi joskus periaatteessa kuljettaa rahtia.

Purjeilla voisi muuttaa myös pienten satelliittien eli cube­satien ratoja. Ne yleistyvät nyt hurjaa vauhtia Maan kierto­radalla.

Muuta tarkoitusta ei Light­sail 2:n lennolla enää ole. Ennen pitkää purje menettää ener­giaansa, sen kiertorata alenee ja lopulta se palaa ilmakehässä.

Pudotusta seurataan tiiviisti, sillä sen vauhti kertoo, kuinka paljon ilmakehä vaikuttaa satelliitteihin Light­sailin korkeuksilla.

Aurinkopurje oli Planetary Societyn unelma jo 40 vuotta sitten.

Planetary Society on suuri avaruusjärjestö, joka ei tavoittele voittoa. Jäseniä sillä on yli 50 000 yli sadassa maassa. Purje on koottu ja lähetetty avaruuteen yksityisellä rahoituksella.

Ensi kertaa aurinkopurjetta testattiin jo kesäkuussa 2015, mutta se ei vielä liikkunut radalta toiselle.

Seuraavaksi Planetary Society ehkä suunnittelee purjeen, joka kiertäisi Maata vielä korkeammalla kiertoradalla.

offmind
Seuraa 
Viestejä19203

Gringo-Peku kirjoitti:
Katsoppa kuvaa paremmin. Kyllä keskinäiset suhteet esim. koko verrattuna koko maapallon halkaisijaan pitäisi pysyä melko samoina.

Purjeen kameroissa on kalansilmälinssi.

Alle linkitetyssä kuvassa Maan horisontti näyttänee oikeammalta, mutta purje on vääristynyt.

https://www.planetary.org/multimedia/space-images/spacecraft/ls2-middle-... .

LightSail 2 near the Middle East

LightSail 2 captured this image of the Gulf of Oman and the Persian Gulf on 14 December 2019. The sail appears slightly curved due to the spacecraft's 185-degree fisheye camera lens. The image has been color corrected and some of the distortion has been removed.

https://www.planetary.org/explore/projects/lightsail-solar-sailing/light... .

“He was a dreamer, a thinker, a speculative philosopher...or, as his wife would have it, an idiot.” Douglas Adams

Sisältö jatkuu mainoksen alla