Taiteilijan näkemys siitä, miten aurinkotuulet repivät ioneja Marsin yläilmakehästä. Kuva: NASA/GSFC
Taiteilijan näkemys siitä, miten aurinkotuulet repivät ioneja Marsin yläilmakehästä. Kuva: NASA/GSFC

Kun ilmakehää pyyhkiytyi avaruuteen, vesi haihtui perässä.

Mars muuttui elinkelpoisesta, Maan kaltaisesta planeetasta karuksi autiomaaksi, koska aurinkotuulet veivät mennessään Marsin rikasta kaasukehää. Tämä tapahtui silloin, kun Aurinkokuntamme oli vielä nuori, kertoi Yhdysvaltain avaruusviraston Nasa tiedotustilaisuudessa, josta uutisoi Science Alert.

Aurinkotuulet sinkoutuvat Auringosta noin 1,6 miljoonan kilometrin tuntivauhtia. Maan magneettikenttä suojaa meitä niiltä. Mars menetti oman magneettikenttänsä, kun planeetta viileni miljardeja vuosia sitten. Tämän vuoksi oli sitten mahdollista, että planeetan ilmakehän ionit olivat pyyhkäistävissä tiehensä.

Marsin ilmakehä on kuitenkin yhä tarpeeksi vahva estämään sen, että aurinkotuulet iskisivät suoraan planeetan pintaan. ”Tämä on hyvä asia tulevien Mars-lentojen ja uudisasukkaiden kannalta”, totesi Nasan Mars-tutkimuksen johtaja Michael Meyer. Aurinkotuulet ohjautuvat Marsin ympärille.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nasan tutkimus perustuu Marsia vuodesta 2014 kiertäneen Maven-avaruusluotaimen välittämiin tietoihin. Viime vuonna se onnistui dokumentoimaan juuri oikealla hetkellä Marsin ilmakehää moukaroivan aurinkomyrskyn. Auringosta peräisin olevat hiukkaset saivat punaisen planeetan yläilmakehän kaasuissa aikaan niin paljon liikettä, että ne syöksyivät avaruuteen – ja todennäköisesti ulos Aurinkokunnastamme.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mittauksin on myös saatu jonkin verran tietoa kaasuista, jotka Marsin ilmakehä on menettänyt. Niihin sisältyy vetyä, happea ja hiilidioksidia. Kaikkia tarvitaan elämälle kelvollisten olojen luomiseksi. Kautta aikojen Marsin ilmakehää on hävinnyt noin sata grammaa sekunnissa.

Näyttää siis siltä, että Mars todella oli muinoin asumiskelpoinen. Nasan tutkijat uskovat, että noin 4,3 miljardia vuotta sitten Marsissa oli uskomattoman syviä valtameriä, joihin mahtui enemmän vettä kuin Maan Jäämereen. Marsin merien vesi haihtui pois planeetan ohenevan ilmakehän vuoksi ja vuoti hitaasti avaruuteen.

Oliko Marsissa ja sen merissä aikanaan elämää? Siihen Nasan tutkijoilla ei ole vastausta – vielä.

Avaruusluotain Mavenin keräämän tiedon perusteella tehtyjä tutkimuksia on julkaisut Science. Artikkelit löytyvät täältätäältätäältä ja täältä. Asiasta kertoo myös Nasa verkkosivullaan
 

Vapaa radikaali
Seuraa 
Viestejä2156

Mitäpä jos pysyisit omassa ketjussasi etkä levittelisi paskaasi sinne missä voi syntyä asiallistakin ja jopa tieteellisessäkin mielessä kiinnostavaa keskustelua. Tämä on mielenkiintoinen aihe joten sinun salaliittohörhöilyjäsi ei kukaan tänne kaivanne. Oksenna NASA-juttusi omaan hiekkalaatikkoosi, kiitos.

Gentlemen, start polishing your tin foil hats!

JPI
Seuraa 
Viestejä29621

Brainwashed kirjoitti:
"Se oli ja on näin ja näin".

Just.

Jos tarkkoja ollaan, niin eikö olisi korrektimpaa esittää asiat ensin teorioina, eikä keralaakista täsmäfaktoina, kuten mm yllä olevassa artikkelissa annetaan ymmärtää, koska noita joutuu ehkä myöhemmin vielä viilaamaan jopa rankallakin kädellä.

Mutta tuopa onkin juuri sitä tuttua NASAn harjoittamaa ja esittämää tiedettä, josta puuttuu tyystin teoria-aspekti.

En tykkää.

 

Sanoohan sen jo järkikin: Et tykkää, koska NASA.

3³+4³+5³=6³

Sisältö jatkuu mainoksen alla