Mojaven autiomaassa Kaliforniassa sijaitseva Solar Two -aurinkovoimala on muutettu havaitsemaan avaruudesta tulevia gammasäteitä. Äkkipäätä ajatellen tuntuu oudolta, että voimalaitos alkaakin palvella tähtitieteen mittauksia, mutta tempun salaisuus on ...

Mojaven autiomaassa Kaliforniassa sijaitseva Solar Two -aurinkovoimala on muutettu havaitsemaan avaruudesta tulevia gammasäteitä. Äkkipäätä ajatellen tuntuu oudolta, että voimalaitos alkaakin palvella tähtitieteen mittauksia, mutta tempun salaisuus on voimalan peileissä.

Voimalan 1 800 peiliä suuntasivat auringonvalon kattilaan, jossa kiehuvan veden höyry tuotti sähköä kahden megawatin teholla. Voimala suljettiin 1998, mutta peilit jäivät.

Gammasäde havaitaan siksi, että ilmakehään osuessaan se saa aikaan elektroniryöpyn, joka puolestaan tuottaa valonvälähdyksen. Peilit keskittävät tuon hyvin heikon valon, ja näin gammasäteen osuminen ilmakehään paljastuu.

Maata kiertävällä radalla on jo monta gammasäteilyä mittaavaa satelliittia, mutta Solar Two -gammailmaisimen etuna on, että se havaitsee paljon suurempia gammasäde-energioita kuin satelliitit.Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla