Australian pitää korjata säännöllisesti paikallisten ja gps-koordinaattien epäsuhtaa, koska manner lipuu pohjoiseen seitsemän senttiä vuodessa. Kuvaan on merkitty radioteleskoopit, joiden avulla mantereelta on pidetty yhteyttä avaruuteen ja satelliitteihin. Kuva: <span class="photographer">Nasa</span>
Australian pitää korjata säännöllisesti paikallisten ja gps-koordinaattien epäsuhtaa, koska manner lipuu pohjoiseen seitsemän senttiä vuodessa. Kuvaan on merkitty radioteleskoopit, joiden avulla mantereelta on pidetty yhteyttä avaruuteen ja satelliitteihin. Kuva: Nasa

Mantereen paikalliset pituus- ja leveyspiirit heittävät jo yli metrin satelliittien tiedoista.

Mantereen paikalliset koordinaatit eroavat Australiassa jo yli metrin taivaallisista. Satelliitit näkevät Australian taivaalta hieman eri paikassa, sillä mantereen paikkatietoja ei ole tarkasti sidottu taivaalliseen gps-järjestelmään.

Australiassa tuotetaan karttoja ja mittauksia, jossa pituus- ja leveyspiirit on mitattu mantereen omien kiintopisteiden mukaan.

”Voit valita kiintopisteen maasta, mitata sen koordinaatit, ja siinä on sitten sama koordinaatti ainakin 20 vuotta”, selittää australialainen geotieteilijä Dan Jaksa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Muutos on pakko toteuttaa Australiassa pian, sillä esimerkiksi tulevat itseohjautuvat autot ja peltojen kuskittomat traktorit tarvitsevat tarkkaa paikkatietoa. Ne suunnistavat satelliittipaikannuksen avulla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Australia kuuluu mannerlaattaan, joka liikkuu noin seitsemän senttiä pohjoiseen joka vuosi, kertoo BBC. Siinä laatassa on myös osia Uudesta-Seelannista ja Indonesiasta.

Australiassa ajaa jo nyt traktoreita, jotka kulkevat pelloilla ilman kuskia. Ne suunnistavat satelliittien mukaan, joten ajovirheiden riski kasvaa joka vuosi.

Viimeksi Australia päivitti maan paikallisen koordinaatiston vuonna 1994. Sen jälkeen Australia on siirtynyt noin 1,5 metriä pohjoiseen. Niinpä 1. tammikuuta 2017 maan paikallisen koordinaatit siirretään pohjoisemmaksi – 1,8 metriä.

Korjausta on tahallaan hieman liikaa. Näin varaudutaan mantereen tuleviin liikkeisiin. Satelliittien paikannus täsmää paikallisiin koordinaatteihin vuonna 2020.

Silloin maanpäälliseen paikannukseen ajetaan ohjelma, joka ottaa mannerlaatan vuotuisen liikkeen huomioon. Näin Australian maanpäällinen mittausvirhe on jatkossa pienempi.

syytinki
Seuraa 
Viestejä10375

Kuinkahan nopeita noiden pitäisi olla, että alkavat jättää selvän perävanan. Toisaalta, mistäs tiedän vaikka jättäisivätkin.

  • ylös 20
  • alas 3
Sisältö jatkuu mainoksen alla