Plasma erotellaan kokoverestä koneellisesti. Kuva: Ankawu/Wikimedia Commons
Plasma erotellaan kokoverestä koneellisesti. Kuva: Ankawu/Wikimedia Commons

Veriplasmasta tehdyt vasta-ainepistokset estivät äitien elimistön hyökkäyksen sikiöiden kimppuun.

Ojenna auttava kätesi, kuuluu pyyntö luovuttaa verta. Australialainen James Harrison, 81, on ottanut neuvosta vaarin. Hän on luovuttanut verta yhteensä lähes 1 200 kertaa 60 vuoden aikana ja pelastanut kenties jopa 2,4 miljoonan lapsen hengen.

Hurja luku selittyy sillä, että Harrisonin elimistö tuottaa poikkeuksellisen paljon harvinaista vasta-ainetta, jonka avulla voidaan torjua sikiön ja vastasyntyneen hemolyyttistä tautia. Siinä äidin elimistö alkaa hyökätä sikiön punasolujen kimppuun. Näin käy, jos äidin veriryhmä on RhD-negatiivinen ja sikiö RhD-positiivinen. Tila aiheuttaa muun muassa keskenmenoja, aivovaurioita ja hengenvaarallista anemiaa.

Niitä voidaan estää anti-D-immunoglobuliinipistoksilla, joita tehdään juuri Harrisonin kaltaisten ihmisten veriplasmasta. Pistos estää lapselle vaarallisten vasta-aineiden muodostumista äidin elimistössä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Joka ikisessä Australiassa koskaan valmistetussa anti-D-ampullissa on pieni osa Jamesia”, sanoo veriohjelmaa koordinoiva Robyn Barlow Sydney Morning Herald -lehdelle. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Harrisonin veri on RhD-negatiivista, mutta sisältää Rh-positiivisia vasta-aineita. Tämä on harvinaista, ja lisäksi hänen elimistönsä tuottaa vasta-aineita poikkeuksellisen suuria määriä.

”Hänen kehonsa tuottaa niitä paljon, ja kun hän luovuttaa verta, keho tuottaa vain lisää”, sanoo Jemma Falkenmire Australian veripalvelusta Sydney Morning Heraldissa.

Perjantaina Harrisonin oikeasta kädestä imettiin viimeinen pussillinen veriplasmaa. 81-vuotiaana hän on jo liian vanha luovuttajaksi, ja Australian veripalvelu päätti lopulta päästää hyväntekijän eläkkeelle suojellakseen tämän terveyttä.

”Tämä on minulle surullinen päivä ja pitkän työn päätös. Jatkaisin kyllä, jos vain saisin”, Harrison kertoo.

Tiheimmillään Harrison luovutti 500–800 millilitraa veriplasmaa joka viikko.

Darius
Seuraa 
Viestejä3

Puoli litraa viikossa? Uskoisikohan, kun Suomessakin raja taitaa olla 4 krt. vuodessa? Ja tuskinpa 81-vuotiaan fysiikka muutenkaan moista tahtia kestää?

Sisältö jatkuu mainoksen alla