Australialaiset miehet elävät pitkään, jos elinikää tarkastellaan uudella tavalla. Kuva: Shutterstock
Australialaiset miehet elävät pitkään, jos elinikää tarkastellaan uudella tavalla. Kuva: Shutterstock

Uudenlaisen laskelman tekijät arvioivat pitkän iän syiksi hyvän ravinnon ja pitkän rauhanajan.

Australialaismiehet elävät pisimpään kuin miehet missään muualla maailmassa, väittää Australian valtionyliopiston tuore tutkimus.

Tulos on yllättävä, koska yleensä pisimmät eliniät on yhdistetty mielikuvissa Japaniin. Löydöstä selittääkin australialaistutkijoiden käyttämä laskutapa.

Suurin osa väestöllisistä eliniän ennusteista perustuu maiden nykyisiin kuolleisuuslukuihin. Niiden perusteella lasketaan, kuinka pitkään nyt syntyvät eläisivät, jos kuolleisuus pysyisi samana.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Esimerkiksi maailman terveysjärjestö WHO:n kokoamat eliniänodotteiden globaalit luvut on laskettu näin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tällä tavalla laskettuna australialaiset miehet, joiden eliniän odote on 80,9 vuotta, ovat maailman tilastoissa kolmansina, Sveitsin (81,3 vuotta) ja Islannin (81,2 vuotta) jälkeen.

Australialaiset katsoivat kuitenkin nykytilannetta, eli etsivät ikäryhmän josta olisi elossa puolet. Australialaisissa miehissä tämä ryhmä olivat 74,1-vuotiaat.

Näin ollen yli 74,1-vuotiaat olivat eläneen vanhemmiksi kuin ikäryhmänsä keskimäärin, kun sen alle jääneet olivat kuolleet nuorempina.

Tutkijat vertasivat lukua 15 muuhun pitkän eliniän odotteen maahan Euroopasta, Aasiasta ja Pohjois-Amerikasta. Australian luku osoittautui korkeimmaksi.

Tarkastelutapojen suurin ero on siinä, että keskittyminen nykytilanteeseen ottaa huomioon ikäluokan eliniän todelliset tapahtumat.

Nyt 74-vuotiaiksi eläneiden ikäluokka on syntynyt 1945, eli toisen maailmansodan lopun aikoihin. Sota jälkimaininkeineen vaikutti lapsikuolleisuuteen ja resurssien niukkuuteen isossa osassa maailmaa.

”Esimerkiksi Japanissa kuolleisuus oli korkealla 1940- ja 1950-luvuilla. Australiassa kuolleisuus oli tuolloin hyvin matalaa”, toteaa tutkimusta johtanut tohtori Collin Payne yliopiston tiedotteessa.

Samalla lailla toisen maailmansodan jäljet näkyvät vanhimpien yhä elossa olevien ikäluokkien lapsikuolleisuudessa pitkin Eurooppaa.

Ikäluokan elinkaareen on mahtunut myös runsaasti muita konflikteja ympäri maailmaa. Australiaa nämä konfliktit eivät kuitenkaan ole juuri koskeneet.

”Australiassa on ollut rauhallista ja hyvä elintaso pitkän aikaa. Jo se, että kaikki ovat saaneet tarpeeksi ruokaa koko elämänsä ajan, merkitsee paljon.”

Tutkimuksen julkaisi Population Studies ja tutkimustiedotteen julkaisi Science Daily.

Naisten elinkaaria ei tällä kertaa tutkittu. Perinteisesti laskettuna maailman pitkäikäisimmät naiset ovat Japanissa (86,8 vuotta), Singaporessa (86,1 vuotta) ja Espanjassa (85,5 vuotta). Australialaiset naiset elivät keskimäärin 84,8-vuotiaiksi, mikä oli seitsemänneksi pisimpään maailmassa.

jaho
Seuraa 
Viestejä1125

Ehkä syynä on UV-säteily. Austaliassahan sitä saa eniten. Kumoaisiko D-vitamiinin saanti sitä kautta mahdolliset ihosyöpätapaukset?

ID10T
Seuraa 
Viestejä13374

Tositoope röllipersoona kirjoitti:
Minusta ikä pitäis laskee luonnollisen kuoleman perusteella ja poistaa joukosta esim. onnettomuus kuolinsyynä.

Tuossakin on se ongelma, ettei tiedetä, miten vanhaksi sodissa ja onnettomuuksissa kuolleet olisivat eläneet, jos olisivat kokeneet luonnollisen kuoleman.

Luultavasti USA:ssa kuolee onnettomuuksiin (ampumatapaukset, liikenneonnettomuudet) suhteellisen paljon porukkaa, mikä vääristää sikäläisiä tilastoja eliniästä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla