Auto sadesimulaattorissa. Kuva: www.ikg.uni-hannover.de, Daniel Fitzner
Auto sadesimulaattorissa. Kuva: www.ikg.uni-hannover.de, Daniel Fitzner

Tarkkuus paranee liikkuvilla mittareilla.

Sademäärien mittaukset voivat saada lisätarkkuutta teitä pitkin päristelevistä autoista. Tavalliset sademittarit ovat tarkkoja mutta saattavat sijaita liian harvassa, jotta vedentulosta saisi alueellisesti täsmällisen kuvan. Maantieteellisestä tarkkuudesta olisi hyötyä tulvien ennustamisessa.

Hannoverin yliopiston tutkijat pyrkivät tekemään tavallisista gps-laitteella varustetuista autoista ”sadeautoja” liikkuvia mittauksia varten. Saksalaistutkijat saivat ideansa siitä, että autoilijat säätävät tuulilasinpyyhkimien nopeutta sateen kovuuden mukaan: mitä rankemmin vettä tulee, sitä nopeammin sulat viuhuvat.

Tutkijat totesivat simulaattorilla tehdyissä testeissä, että parhaiten sademäärää voi ennustaa autoista, joissa toimii automaattinen nopeudensäädin tuulilasinpyyhkimille. Autoilijoiden käsikäyttöiset säädöt eivät olleet yhtä luotettavia.

Seuraavaksi tutkijat kokeilevat menetelmäänsä Hannoverin kaduilla. Mukana on vapaaehtoisia yksityisautoilijoita, takseja ja autofirma.

Tutkijat kertovat konseptistaan Hydrology and Earth System Sciences -lehdessä.

vorrester
Seuraa 
Viestejä615
Liittynyt22.7.2005

Autoista tehdään sademittareita

Kapasitiivinen sadeanturi katolle, ajoviima mukavasti puhaltaa anturi kuivaksi. Lämpö ja kosteus mittaus ja niistä kastepiste. Jos lämpöarvot jäätävää lähellä, luistonesto voi mitata vastakkaisten pyörien jarrutuksella kitkakerrointa. Ajovalojen heijastuksesta voi tarkkailla kameralla onko sade vettä vai lunta. Luistonesto voi raportoida liukkaudesta tien ylläpitäjälle suolaustarvetta varten. Alustan ultraääni anturi mittaa lumen korkeuden raidevälillä ja raportoi auraustarpeesta. Valoihin...
Lue kommentti

Aivopierun tunnistaa rivin alun merkistä *

Paul M
Seuraa 
Viestejä8640
Liittynyt16.3.2005

Autoista tehdään sademittareita

Autoista saisi myös tarkan ulkolämpötilan ja todennäköisesti keliolosuhteisiin sopivan nopeuden. Ainakin, jos kuljettajalla olisi lisenssi toimia standardiautoilijana. Muuttuvat nopeusmerkit ottaisivat huomioon standardiautot. Maailma ei taida olla valmis autoilun kohdalta.
Lue kommentti

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula