Yhteys löytyi raskausajan ja ensimmäisen elinvuoden altistuksesta. 

Autoliikenteen päästöt ja ilmansaasteet saattavat lisätä lapsen autismiriskiä, vihjaa yhdysvaltalaistutkimus. Autistisia lapsia syntyy hieman enemmän alueilla, joissa päästöjä on runsaasti.

Tutkimus perustui 279 autistisen kalifornialaislapsen ja 245 verrokin aineistoon. Tutkijat havaitsivat autististen lasten asuneen ensimmäisen elinvuotensa muita todennäköisemmin alueilla, joiden ilmassa oli runsaammin liikennesaasteita. Myös raskausajan ilmansaastealtistus lisäsi autismin riskiä.

Tarkemmat analyysit liittivät yhteyden hengitysilman PM2,5-pienhiukkasiin ja suurempikokoisten PM10-hiukkasten päästöihin sekä typpidioksidiin, joka kaupungeissa on peräisin autojen pakokaasuista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tulokset eivät riitä osoittamaan, että vain ilmansaasteet selittäisivät yhteyden, mutta ympäristön myrkkyjen ja muiden ympäristötekijöiden on aiemminkin epäilty vaikuttavan autismin kehittymiseen. Havainnot on silti varmistettava lisätutkimuksissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Autismi on yleensä alle kolmevuotiaana ilmenevä aivojen kehityshäiriö, joka vaikeuttaa ilmeiden ja eleiden ja niillä välitettävien tunteiden tulkitsemista. Pelkän autismin sijaan usein puhutaan laajemmin autismin kirjosta, johon lukeutuvat muun muassa Aspergerin oireyhtymä ja epätyypilliset autismin muodot. Autismi on noin 10 000 suomalaisella.

Yhdysvaltalaistutkimuksen julkaisi JAMA Psychiatry.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Sisältö jatkuu mainoksen alla