Lontoolaisopiskelijoiden Tyre Collectiven idea laitteeksi, joka kerää auton renkaasta irtoavia muovihiukkasia. Kuva: Tyre Collective
Lontoolaisopiskelijoiden Tyre Collectiven idea laitteeksi, joka kerää auton renkaasta irtoavia muovihiukkasia. Kuva: Tyre Collective

Renkaista irtoaa mikroskooppisia hiukkasia vähän kerrallaan, mutta miljoonat autot tuottavat jo paljon pölyä.

Ympäristökemisti Nikolaus Evangeliou Norjan ilmatutki­musinstituutista ja hänen kollegansa Itävallasta päättivät laskea, kuinka paljon autojen renkaista ja jarrupaloista tulee pölyä ja mihin se menee.

He julkaisivat laskelmansa heinäkuussa. Autonrenkaista irtoaa hiukkasia noin 800 grammaa vuodessa jokaista maapallon asukasta kohti, yhteensä noin kuusi miljoonaa tonnia. Autojen jarrupaloista tulee lisää hiukkasia puoli miljoonaa tonnia. Määrästä leviää ilman mukana noin kolme miljoonaa tonnia eli puolet.

Tavallisessa renkaassa voi olla kymmeniä synteettisiä ja useita luonnonkumilajeja, useita hiilimustalaatuja, polyesteri- ja nailonkuituja sekä kymmenittäin muita materiaaleja ja kemikaaleja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kitkan irrottamat hiukkaset ovat usein alle kymmenen mikrometrin eli alle millimetrin tuhannesosan kokoisia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pyöriessään rengas kuumenee niin, että pinnasta haihtuu aineita, jotka jäähtyvät ja tiivistyvät hiukkasiksi. Näin syntyvät hiukkaset ovat jo hyvin pieniä, alle 2,5 mikrometrin kokoisia PM2.5-hiukkasia ja jopa alle mikrometrin kokoisia.

Pienet hiukkaset kiinnostavat tutkijoita ja terveysviranomaisia erityisesti, koska ne tunkeutuvat helpoimmin keuhkoihin.

Ne myös pysyvät kauan ilmassa. Evangelioun ryhmän mukaan alle 2,5 mikrometrin hiukkaset pysyvät ilmassa 18–37 päivää, jolloin ne ehtivät tuulen mukana pitkälle.

Arktisille alueille laskeutuessaan tummat hiukkaset myös vähentävät lumi- ja jääpeitteen heijastavuutta, ja se edistää osaltaan ilmaston lämpenemistä.

Tieliikenteen muovipäästöjä syntyy eniten Yhdysvaltojen itäosissa, Euroopassa ja Kiinan itäosissa. Takaisin maahan hiukkasia sataa valtaosaan maapalloa, pohjoisella pallonpuoliskolla kaikkialle.

Matemaattisen mallinnuksen tuloksia vahvistavat tutkimukset, joissa on mitattu muovien määriä maaperä- ja luminäytteistä.

Muovia on löydetty Yhdysvaltojen länsiosien kansallispuistoistakin, kertoo Utahin valtionyliopiston ympäristötutkija Janice Brahneyn ryhmä. Tutkijat keräsivät näytteitä yhdeltätoista alueelta, joista tunnetuin on Grand Canyon, valtava kanjoni Arizonassa.

Tutkituille alueille laskeutuu joka päivä jokaiselle neliömetrille keskimäärin 132 muovihiukkasta.

Karres
Seuraa 
Viestejä378

JPI kirjoitti:
Käyttäjä23730 kirjoitti:
Ilmastonlämpenemis paskaa piti sitten sekoittaa tähänkin artikkeliin.
Hohhoijaa.

Minustakin on paskamaista, että ilmasto lämpenee.

Minusta ei.

Sisältö jatkuu mainoksen alla