Avaruudessa sukkuloivan metalliromun määrästä pelästynyt tiedeyhteisö on laatinut ohjeet roskaamisen pysäyttämiseksi. Jos nykymeno ei muutu, satelliittien lähettäminen käy törmäysvaaran takia parinkymmenen vuoden päästä mahdottomaksi, todetaan Naturen ...

Avaruudessa sukkuloivan metalliromun määrästä pelästynyt tiedeyhteisö on laatinut ohjeet roskaamisen pysäyttämiseksi. Jos nykymeno ei muutu, satelliittien lähettäminen käy törmäysvaaran takia parinkymmenen vuoden päästä mahdottomaksi, todetaan Naturen verkkouutisessa. Viime viikolla kansainvälinen avaruusasema ISS väisti nipin napin venäläisestä raketista sinkoutuneen kappaleen.

Suositusten mukaan laukaistaviin laitteisiin, kuten satelliitteihin, on varattava niin paljon polttoainetta, että ne voidaan palauttaa takaisin ilmakehään. Akkujen räjähtäminen on estettävä tai ne on voitava purkaa, jos satelliitti syystä tai toisesta jää kiertoradalle. Pikkuromu pidetään aisoissa parantamalla mm. räjähtävien pulttien kiinnitystä. Ohjeiden rustasi avaruustutkimusta harjoittavien maiden yhteistyöelin IADC (Inter-Agency Space Debris Coordination Committee). Ne on määrä hyväksyä YK:ssa helmikuussa 2003.