Sähköpurje käyttää hyväkseen aurinkotuulta (vihreät nuolet) sähkökentän (punainen katkoviiva) avulla tuottaakseen elektronisuihkun (sininen viiva). Kuva: <A HREF=http://www.electric-sailing.com/index_fi.html>http://www.electric-sailing.com/index
Sähköpurje käyttää hyväkseen aurinkotuulta (vihreät nuolet) sähkökentän (punainen katkoviiva) avulla tuottaakseen elektronisuihkun (sininen viiva). Kuva: http://www.electric-sailing.com/index

Ilmatieteen laitoksella kehitelty sähköinen aurinkopurje on edennyt nopeasti keksinnöstä toteutusvaiheeseen.

Ilmatieteen laitoksen tutkija Pekka Janhusen kehittämä sähköinen aurinkotuulipurje saattaa mullistaa avaruudessa liikkumisen Maan lähiympäristön ulkopuolella.

Kaksivuotisen historiansa aikana sähköpurje on kehittynyt keksinnöstä toteutusvaiheeseen ja se on herättänyt paljon kansainvälistä kiinnostusta.

Millään osa-alueella ei ole toistaiseksi törmätty suuriin ongelmiin, joten myös ensimmäistä testilentoa on jo suunniteltu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Laitteen pääosat ovat pitkät metalliset langat sekä aurinkosähköllä toimiva elektronitykki, joka pitää langat positiivisesti varattuina. Aurinkotuuli kohdistaa lankoihin ja alukseen heikon mutta jatkuvan työntövoiman.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Merkittävä välitavoite saavutettiin, kun Helsingin yliopistossa kehitettiin menetelmä erittäin ohuista metallilangoista koostuvan sähköpurjelangan rakentamiseksi ultraäänihitsauksella.

20 kilometriä pitkä sähköpurjelanka painaa vain muutamia satoja grammoja ja mahtuu pieneen kelaan, mutta kun se avataan ja kytketään toisesta päästään aluksen elektronitykkiin, sen sähkövaraus luo ympärilleen noin neliökilometrin laajuisen purjepinta-alan.

Varustamalla 200 kilogramman painoinen avaruusalus sadalla tällaisella langalla saadaan kiihtyvyys, joka vuodessa johtaa jo merkittävään 30 km/s loppunopeuteen.

Vaikka työntövoiman suunta onkin Auringosta ulospäin, voi suuntaa kuitenkin jonkin verran säätää kääntämällä alusta. Sähköpurjeella voi sen takia myös luovia kohti Aurinkoa.

Lisätietoja sähköpurjeesta

Sisältö jatkuu mainoksen alla