Ikaros näkyy yhdeksän miljardin valovuoden päästä, koska välissä olevan galaksin painovoimalinssi vahvistaa sen valoa. Kuva: NASA, ESA, P. Kelly
Ikaros näkyy yhdeksän miljardin valovuoden päästä, koska välissä olevan galaksin painovoimalinssi vahvistaa sen valoa. Kuva: NASA, ESA, P. Kelly

Ikaros-tähti olisi jäänyt näkemättä, ellei avuksi olisi tullut galaktinen suurennuslasi.

Yhdeksän miljardin valovuoden päästä on löytynyt kaukaisin koskaan havaittu yksittäinen tähti.

Näin kaukaisia tähtiä ei voi tavallisesti nähdä, mutta tässä tapauksessa taivaan palaset järjestyivät kohdalleen otollisella tavalla. Tähden ja maapallon välissä sijaitsee galaksirypäs, joka taittaa ja vahvistaa takanaan olevien kohteiden valoa niin, että ne näkyvät meille asti.

Ilmiötä kutsutaan gravitaatiolinssiksi. Meidän ja kohteen välissä olevien galaksien painovoima on siis niin valtava, että se taittaa valoa.

Kansainvälinen tutkijaryhmä huomasi uuden tähden Hubble-avaruusteleskoopin kuvista. He tarkkailivat Hubblen avulla kaukaisessa galaksissa sijaitsevaa supernovaa eli räjähtäneen tähden jäänteitä, kun he huomasivat kuvissa kirkkaan valopisteen.

Ryhmä järkeili, että kyseessä on oltava tavallinen tähti, joka gravitaatiolinssin vaikutuksesta näkyy huomattavasti tavallista kirkkaampana.

Tähden valoa analysoimalla tutkijat havaitsivat, että kyseessä on sininen jättiläistähti, niin sanottu ylijättiläinen. Siniset ylijättiläiset ovat ärhäkästi roihuavia ja verrattain lyhytikäisiä tähtiä. Ne ovat paljon suurempia kuin meidän Aurinkomme ja hohtavat paljon kirkkaampina.

Meitä lähin sininen jättiläinen on Orionin tähtikuviossa hohtava Rigel. Se on noin 860 valovuoden päässä, kun nyt löydetty tähti on siis yhdeksän miljardin valovuoden päässä.

”Näin kaukaa voi erottaa galakseja, mutta tämä tähti on sata kertaa kauempana kuin seuraavaksi lähin meille näkyvä tähti, lukuun ottamatta supernovaräjähdyksiä”, selittää tutkimusta johtanut tähtitieteilijä Patrick Kelly Minnesotan yliopistosta.

Uusi tähti sai lempinimekseen Ikaros kreikkalaisen mytologian hahmon mukaan. Tähden virallinen, vähemmän mieleenpainuva nimi on MACS J1149+2223 Lensed Star 1.

Pieni liikahdus taivaan rattaissa sai Ikaroksen näkymään meille hetkellisesti jopa 2 000 kertaa kirkkaampana kuin tavallisesti. Ikaroksen ja meidän välisessä galaksiryppäässä Ikaroksen eteen siirtyi laskelmien mukaan noin Auringon kokoinen tähti, jonka painovoima muljautti suurennuslasiefektiä vielä paljon normaalia tehokkaammaksi meistä katsottuna.

Tällainen kirkastuminen voisi johtua myös siitä, että Ikaros olisi räjähtänyt, mutta tutkijoiden mukaan kyse on yksinkertaisesti valon poikkeuksellisesta vahvistumisesta linssi-ilmiön takia.

”Ikaros ei kuumene. Se ei ole räjähtämässä. Valo vain vahvistuu. Tulos vastaa sitä, miten gravitaatiolinssi toimii”, Kelly selittää Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan uutisessa.

Kirkkaana hohtavaa Ikarosta ei silti enää ole olemassa. Ei ole ollut enää aikoihin. Ikaros sijaitsee yhdeksän miljardin valovuoden päässä eli sen valo on matkannut meille noin kauan. Näemme nyt Ikaroksen sellaisena kuin se oli yhdeksän miljardia vuotta sitten. Tuolloin Aurinkokaan ei ollut vielä syntynyt.

Sininen jättiläinen Ikaros on tuhoutunut jo miljardeja vuosia sitten. Koska se on niin massiivinen tähti, se on räjähtänyt ja luhistunut joko mustaksi aukoksi tai valtavan tiheäksi neutronitähdeksi.

Siniset ylijättiläiset eivät ole kovin pitkäikäisiä tähtien mittapuulla, joten ehkä satojen tuhansien tai miljoonien vuosien päästä Maasta voisi nähdä tähden tuhon.

Ikaroksesta katsottuna meitä ei ole edes olemassa. Aurinko muodostui viitisen miljardia vuotta sitten, joten sen valo ei ole ehtinyt vielä Ikarokseen asti.

Ikaros on etäisyytensä puolesta mielenkiintoinen löytö, mutta sen löytöön sattumalta johtaneen pidempiaikaisen tutkimuksen avulla tutkijat saivat myös uutta tietoa maailmankaikkeudesta.

Suuren osan universumin massasta uskotaan olevan niin sanottua pimeää ainetta, jonka olemuksesta ei kuitenkaan tiedetä varmuudella mitään. Yhden hypoteesin mukaan pimeä aine voisi muodostua hyvin muinaisista mustista aukoista, mutta jos näin olisi, tutkimuksessa olisi havaittu valon käyttäytyvän eri tavalla kuin nyt nähtiin.

Ylipäänsä kaukaisin avaruudesta havaittu kohde on 13,4 miljardin valovuoden päässä sijaitseva galaksi GN-z11. Senkin havaitsi Hubble-teleskooppi vuonna 2016.

Maailmankaikkeus syntyi 13,8 miljardia vuotta sitten. GN-z11 näyttäytyy meille siis vain 400 miljoonan vuoden ikäisenä. Koska maailmankaikkeus kuitenkin laajenee jatkuvasti, on tämä galaksi tällä hetkellä oikeasti jo 32 miljardin valovuoden päässä.

Ötökkä meni tästä 500 miljoonaa vuotta sitten. Janan pituus on kaksi senttiä. Kuva: L. Buatois
Ötökkä meni tästä 500 miljoonaa vuotta sitten. Janan pituus on kaksi senttiä. Kuva: L. Buatois

Jokin pieni otus kipitti joen pohjassa jo 540 miljoonaa vuotta sitten.

Kiinasta on löytynyt maailman vanhimmat tunnetut jalanjäljet. Tai oikeammin raajan- tai ulokkeenjäljet.

Jokin pieni otus, todennäköisesti myöhempien niveljalkaisten varhainen esi-isä, on kipittänyt ja kaivautunut joen pohjassa satoja miljoonia vuosia sitten.

Nykyään tuo muinainen joenpohja on kiveä Etelä-Kiinassa. Kivettyneet jäljet löytyivät kahden kivikerroksen välistä. Niistä vanhempi on ajoitettu 551 miljoonan vuoden ikäiseksi ja nuorempi 541 miljoonan vuoden ikäiseksi.

Otus on siis elänyt yli 540 miljoonaa vuotta sitten. Tältä ajalta ei vielä tunneta jalallisia olentoja. Otus on elänyt juuri ennen kambrikautta, jolloin eläinkunta kehittyi räjähdysmäisesti ja uusia lajeja syntyi valtavasti.

Fossiili ajoittuu ediacara-kauden viimeisille vuosimiljoonille. Tuona aikana kehittyivät ensimmäiset monisoluiset ja monimutkaisemmat eläimet.

Valtaosa tuon ajan fossiileista on erilaisia pehmytkudoksisia matoja ja pussimaisia pieneliöitä. Nyt jälkensä jättäneellä otuksella on siis kuitenkin jo tuolloin ollut raajat. Tämä on merkittävää, sillä löydös voi auttaa ymmärtämään eliöiden kehitystä paremmin.

”Eläimet käyttävät ulokkeitaan liikkumiseen, pesänrakennukseen, taisteluun ja syömiseen. On tärkeä tietää, milloin ensimmäiset raajat ilmaantuivat ja mille eläimille, koska sitten ymmärrämme paremmin, miten muinaiset eläimet maapallolla alkoivat muuttua”, selittää geobiologi, professori Shuhai Xiao Virginian teknillisestä yliopistosta The Guardian -lehdessä.

Kivettyneet jäljet ovat niin pieniä, että tutkijat saivat toden teolla tihrustaa kiveä eri kulmissa, jotta auringonvalo olisi osunut pieniin yksityiskohtiin. Jäljet ovat todella hentoja ja vain muutaman millimetrin kokoisia.

Toistaiseksi on mahdotonta sanoa, minkälainen ötökkä jäljet on jättänyt. Asiaa helpottaisi, jos itse otus olisi kuollut ja kivettynyt jälkien läheisyyteen, mutta näin ei ole käynyt

Tutkijat kuitenkin arvelevat, että otus on ollut ehkä sormenpään levyinen ja sillä on mahdollisesti ollut neljä tai viisikin paria jalkoja.

Jäljet ovat kahdessa rivissä, ja fossiilista erottuu myös tunnelia muistuttavia kohoumia. Jälkien perusteella tutkijat ovat hahmotelleet otuksen liikkeet ja ulkonäön.

Tutkijat uumoilevat, että pieni otus on painanut menemään pohjaa pitkin ja välillä kaivautunut pohjahiekkaan, kenties pyydystääkseen mikrobeja ruoakseen tai happea etsien. Voi olla, että tällaisilla pienillä, pohjasedimenttiä sekoittaneilla otuksilla on ollut suurempikin vaikutus muinaisen maapallon geokemiallisiin prosesseihin.Tuolloin yli 540 miljoonaa vuotta sitten maapallon kaikki elämä oli vielä merissä. Ensimmäiset eläimet siirtyivät maalle vasta miljoonia vuosia myöhemmin. Maan päällä ei ollut vielä kasvejakaan.Tutkijat ovat alustavasti sijoittaneet jäljet jättäneen otuksen muinaiseen Lamonte-sukuun, jolle kaivautuminen on ollut muidenkin fossiilien perusteella tyypillistä. Eläintä ei kuitenkaan näillä tiedoilla voida tunnistaa. Otus on kenties ollut sukua joko myöhemmille niveljalkaisille tai nivelmadoille.Tutkimuksen julkaisi Science Advances.

Myös häviävälle puolelle joutuminen ja voimattomuuden tunne lisävät salaliittoteorioiden viehätystä.

Ihmisen kuvitelma omasta osaamisestaan ei aina vastaa todellisuutta. Psykologiassa tunnettu esimerkki tästä on niin sanottu ylivertaisuusvinouma. Se tarkoittaa, että ihminen uskoo tietävänsä aiheesta sitä enemmän, mitä vähemmän hän oikeasti ymmärtää.

Uusi tutkimus osoittaa, että tästä vinoumasta kärsivät ihmiset ovat myös alttiimpia salaliittoteorioille.

Amerikkalaisen Lehighin yliopiston psykologian tutkijat Joseph Vitriol ja Jessecae Marsh selvittivät, miten ihmisten poliittiset tiedot ja taipumus uskoa salaliittoihin korreloivat Yhdysvaltain presidentinvaalien aikana.

Viime vaalien myllerryksessä julkisuuteen tunki mitä oudoimpia valeuutisia ja hämäriä salaliittoteorioita, joista häiriintynein oli ehkä väite demokraattipoliitikkojen pyörittämästä lapsipornoluolasta pizzaravintolan kellarissa.

”Hallitukseen ja yhteiskunnan instituutioihin kohdistuvia salaliittoteorioita esiintyy läpi poliittisen kentän. Näissä uskomuksissa annetaan ylenpalttista vaikutusvaltaa jollekin näkymättömälle toimijalle tai salamyhkäiselle taholle”, Vitriol kuvailee.

”Salaliittoteoriat usein perustuvat jo kumottuihin harhaluuloihin, ja niihin uskova pyrkii niiden avulla torjumaan omaa maailmankuvaansa uhkaavan tiedon, joten niitä on hankala oikaista”, Vitriol sanoo PsyPost-verkkolehdessä.

Vitriolin ja Marshin tutkimuksessa 394 amerikkalaista sai vastata politiikkaa koskeviin kysymyksiin ennen ja jälkeen vuoden 2016 presidentinvaalien.

Heidän piti ensin arvioida, miten hyvin he tuntevat hallituksen politiikkaa. Sitten heitä pyydettiin kertomaan mahdollisimman tarkasti, mistä missäkin linjauksessa ja hankkeessa on oikeasti kyse ja miten ne vaikuttavat.

Löytyi kiinnostava yhteys: mitä kauempana ihmisen käsitys omista tiedoistaan oli todellisesta osaamisesta, sitä todennäköisemmin hän myös uskoi johonkin salaliittoteoriaan, kuten että aids on Yhdysvaltain hallituksen luoma sairaus tai että prinsessa Dianan kuolema oli salamurha.

Kiintoisaa oli sekin, että ilmiö näytti vaikuttavan voimakkaammin Hillary Clintonin kannattajiin sen jälkeen, kun Clinton oli hävinnyt vaalit Donald Trumpille. Toisin sanoen hävinnyt puoli halusi entistä herkemmin uskoa, että maailmassa on meneillään jotain hämärää.

Sama on havaittu aiemmassakin tutkimuksessa. Kun Barack Obama voitti Mitt Romneyn vuoden 2012 presidentinvaaleissa, tuolloin alakynteen jääneet republikaanit epäilivät todennäköisemmin, että vaalituloksissa tai maailmassa yleensä oli jotain vilunkia meneillään.

Salaliittoteoriat ovat siis tavallaan häviäjien harrastus.

”Kun ihmiset kokevat olevansa voimattomia ja heidän kannattamansa puolue häviää, salaliittoteorioista tulee houkuttelevia. Ihmiset tuntevat itsensä uhatuiksi eivätkä koe pystyvänsä hallitsemaan tärkeitä tapahtumia ja asioita”, Vitriol selittää.

Tutkimuksen julkaisi European Journal of Social Psychology.

Vitriol oli hiljattain tekemässä myös toista tutkimusta, joka julkaistiin samassa lehdessä. Tämä 3 500 ihmistä kattanut kyselytutkimus osoitti salaliittoteorioihin uskomisen olevan kytköksissä siihen, että ihminen uskoo yhteiskunnan perusarvojen olevan uhattuina.

Yhdysvalloissa ja epäilemättä muissakin maissa oikeiston ja vasemmiston salaliittoteoriat poikkeavat toisistaan. Esimerkiksi Amerikan laitaoikeisto esitti pitkään väitteitä siitä, että presidentti Obama olisi syntynyt Keniassa.

Tässä kelkassa oli myös Trump ennen valintaansa presidentiksi. Obaman on myös väitetty olevan muslimi.

Demokraattien kannattajien ja vasemmiston parissa taas on yleisempää uskoa, että WTC:n tornien romahdukseen johti jonkinlainen Yhdysvaltain sisäinen salaliitto. Uskomukset kohdistuvat siis tyypillisesti vastakkaiseen poliittiseen siipeen.

Myös kummankin laidan tieteenvastaisia näkemyksiä on tutkittu, ja ne näyttävät menevän melko tasan.

Republikaanien kannattajille on huomattavasti tyypillisempää vastustaa evoluutioteoriaa ja kiistää ilmastonmuutos kuin demokraateille. Vasemmisto taas suhtautuu epäluuloisemmin geenimuunteluun ja rokotteisiin.

Karkeasti voi sanoa, että vasemmistolle on tyypillisempää epäillä suuryrityksiä, kun oikeistolainen taas epäilee hallitusta.

Ylipäänsä näyttää siltä, että ihminen valitsee sellaiset uskomukset, jotka sopivat hänen maailmankuvaansa, olivat ne totta tai eivät.