Uuden materiaalin ansiosta täytekakun kokoisten mikroluotainten paino saadaan pudotettua  muutamaan kiloon. Kuva: <span class="photographer">Prasanna Chandrasekhar</span>
Uuden materiaalin ansiosta täytekakun kokoisten mikroluotainten paino saadaan pudotettua muutamaan kiloon. Kuva: Prasanna Chandrasekhar

Lämpöä säätelevä kalvo tekee mikroluotaimista halvempia ja kestävämpiä.

Täytekakun kokoisten avaruusluotainten laivueet voisivat hoitaa maata kiertävällä radalla mitä moninaisimpia tehtäviä viestinnästä hurrikaanien ennustukseen. Toistaiseksi piensatelliittiteknologia on kuitenkin liian kallista moniin sovelluksiin.

Erityisesti kuuman- ja kylmänkestävyys on pienten avaruusalusten haaste, sillä lämpötilan säätelyyn tarvittava tekniikka painaa. Nyt tutkijat ovat onnistuneet kehittämään materiaalin, joka on sekä kevyttä että kestävää ja suojaa niin äärimmäisiltä lämpötiloilta kuin hiukkasmyrskyiltä. Siitä voitaisiin rakentaa ihon tavoin myötäilevä suojakalvo pieniin luotaimiin.

Tutkija Prasanna Chandrasekhar Nasassa työskentelevine kollegoineen esitteli avaruudenkestävää materiaaliaan Philadelphiassa Yhdysvaltain kemiallisen seuran kokouksessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aseteollisuuden tarpeista alkunsa saanut materiaali kestää vain partaterän paksuisena kalvona jopa mikrometeorien pommituksen. Vaihtamalla väriään vaaleasta tummaan se mukautuu auringonvalossa heijastavaksi ja pimeydessä eristäväksi vaipaksi. Lisäksi se on pinnoitettu piioksidikerroksella, joka suojaa atomaarisen hapen aiheuttamalta syöpymiseltä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Materiaalille voisi löytyä maallisempiakin sovelluksia. Avaruusinsinöörien lisäksi siitä ovat kiinnostuneet myös talonrakennusmateriaalien valmistajat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla