Iowan osavaltion yliopistosta valmistunut astronautti Clayton Anderson työskentelee Kansainvälisen avaruusaseman Destiny –laboratoriossa. Kuva: <span class="photographer">NASA
</span>
Iowan osavaltion yliopistosta valmistunut astronautti Clayton Anderson työskentelee Kansainvälisen avaruusaseman Destiny –laboratoriossa. Kuva: NASA

Uudella menetelmällä avaruusaluksen reikä löytyy jopa minuutissa.

Yhdysvaltalaisinsinöörit ovat kehittäneet uuden menetelmän, joka löytää avaruusaluksen vuodot nopeasti. Uutinen on tervetullut, sillä pienten meteoriittien tai avaruusromun puhkomia reikiä on vaikea löytää mittarien ja kojeiden täyttämiltä seiniltä. Reikien paikkaaminen sen sijaan ei ole temppu eikä mikään.

Vuoto löytyy nopeasti, koska ulos virtaava ilma värisyttää aavistuksen aluksen seiniä. Iowan osavaltion yliopiston insinöörit kehittivät Dale Chimentin johdolla tätä värähtelyä rekisteröivän sensorin.

Yliopiston tiedotteen mukaan se koostuu 64 elementistä, joista jokainen mittaa värähtelyä eri aikaan. Kun mittaukset syötetään tietokoneeseen, reikä löytyy minuutissa. Tätä nykyä reikiä etsitään ultraäänilaitteella ja vuodon löytäminen saattaa kestää viikkoja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Chimenti työtovereineen on tarjoutunut tekemään sensorista protyypin NASA:lle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla