Uusi lisähuone on havainnekuvassa sinisellä. Se menee viikattuna avaruuteen, ja avautuu kokoonsa vasta perillä avaruusasemalla. Kuva: <span class="photographer">Nasa/Bigelow Aerospace</span>
Uusi lisähuone on havainnekuvassa sinisellä. Se menee viikattuna avaruuteen, ja avautuu kokoonsa vasta perillä avaruusasemalla. Kuva: Nasa/Bigelow Aerospace

Huone tuodaan kiertoradalle kokoon taitettuna ja puhalletaan paikalla kokoon.

Avaruusasema ISS saa pian lisää tilaa Maata kiertävälle radalle ensi kertaa sitten vuoden 2011.

Uusi huone on erikoinen. Se tuodaan kiertoradalle taitettuna avaruusrahtina – ja sitä käytetään ehkä joskus avaruushotellina.

Beamiksi kutsuttu huone on valmistettu pehmeästä ja taitettavasta kankaasta. Valmistaja on yksityinen avaruusyhtiö Bigelow Aerospace.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yhtiö ei halua kertoa tarkemmin, mitä materiaalia ”puhallettava” avaruushotelli on. Yhtiö kuitenkin vannottaa, että sen seinät kestävät avaruudessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Beamin vie kiertoradalle avaruusyhtiö Space X:n avaruusalus Dragon. Hotelli kohoaa perjantaina Floridasta osana Dragonin kuormaa avaruusasemalle, kertoo Nasa tiedotteessaan.

Suunnitelmissa on, että Beam on kiinni avaruusasemassa kaksi vuotta. Koska avattavaa avaruushuonetta vasta testataan, astronautit eivät asuta sitä heti pysyvästi.

Alussa testataan, kestääkö aseman kuori pienten avaruuskivien iskuja ja avaruuden säteilyä. Myös huoneen lämpötilan pitää pysyä vakaana.

”Miehistö menee tilaan tietyin väliajoin ja kerää tietoa”, sanoo Joel Montalbano, joka on Nasassa avaruusaseman johtoryhmässä.

Avaruusaseman uudessa huoneessa ei ole ikkunoita, ja se on lähes tyhjä ottamatta lukuun valvontalaitteita. Silti se voi joskus tarjota miehistölle hetkeksi paikan vetäytymiseen.

Huone on avattuna noin neljä metriä pitkä ja leveimmästä kohdastaan yli kolmemetrinen. Jos huoneen tekniikka toimii, Bigelow rakentaa ehkä joskus oman avaruusaseman samanlaisista osista. Se voi palvella tutkijoita tai olla hotelli esimerkiksi avaruusturisteille.

Avaruusturismia on suunnitellut alkavaksi jo 2018 esimerkiksi Blue Origin -yhtiö. Bigelow-yhtiön perustaja Robert Bigelow omistaa hotelliketjun maan päällä, kertoo New Scientist.

Sisältö jatkuu mainoksen alla