Avaruusasema ISS:n vessa. Kuva: <span class="photographer">Mark Garcia / Nasa</span>
Avaruusasema ISS:n vessa. Kuva: Mark Garcia / Nasa

Avaruudessa on vaarallista sairastua vakavasti.

Ihminen on vienyt antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereja jo avaruuteenkin, kertoo uusi Nasan tutkimus, joka on julkaistu BMC Microbiology -lehdessä.

Tutkijat kävivät läpi näytteitä, joita oli otettu erilaisista pinnoista kansainvälisellä avaruusasemalla ISS:llä ja tunnistivat viisi bakteerikantaa, jotka ovat monipuolisesti vastustuskykyisiä erilaisille antibiooteille.

Neljä näistä bakteerikannoista löytyi avaruusaseman vessasta, ja yksi kanta muhi astronauttien käyttämässä kuntoilulaitteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ryhmä avasi bakteerien geeniperimän ja vertasi sitä 1 300 maanpäällisen bakteerin perimään. Selvisi, että avaruusaseman kanta on läheistä sukua bakteerille, joka aiheutti hengenvaarallisia verenmyrkytyksiä vastasyntyneille lapsille Tansaniassa joitakin vuosia sitten.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pöpö kuuluu suolistossa eläviin enterobakteereihin ja tunnetaan nimellä Enterobacter bugandensis. Se tavattiin ensi kerran Bugandon sairaalassa Mwanzan kaupungissa. Sama bakteeri on aiheuttanut vaarallisia sairaalainfektioita myös Yhdysvalloissa.

ISS:ltä eristetyt bakteerit näyttävät olevan samalla tavoin vastustuskykyisiä useille antibiooteille kuin maanpäälliset lajitoverinsa.

Nyt löydetyt bakteerit eivät kuitenkaan ole virulentteja eli kykeneviä aiheuttamaan ihmiselle sairauksia, sanovat tutkijat. Tietokonemallin avulla he laskivat silti 79 prosentin mahdollisuuden sille, että niistä voisi tulla vaarallisia.

”Kun otetaan huomioon asemalta löytyneiden bakteerien laaja vastustuskyky ja mahdollisuus aiheuttaa tauteja, ne voivat olla terveysriski myöhemmissä tehtävissä. Tällä hetkellä ne eivät uhkaa terveyttä, mutta niitä täytyy seurata”, sanoo tohtori Nitin Singh Nasan bioteknologiaryhmästä.

Avaruus on vaarallinen paikka sairastua vakavasti. Avun lähettäminen on hidasta, ja miehistö pitäisi kenties evakuoida.

Tällä hetkellä avaruusasemalla Maata kiertää miehistö numero 57. Bakteerit eivät ole tulleet avaruuteen tämän miehistön mukana, sillä näytteet otettiin ennen heidän tuloaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla