Avaruushissi kuulostaa scifilt
Avaruushissi kuulostaa scifilt

Kuka keksisi riittävän vahvan vaijerin tai hissikoriin sopivan voimanlähteen? Nasan lupaama palkkio odottaa.

Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallinto Nasa uskoo kilpailun siivittävän aurinkokunnan valloitusta. Niinpä se on luvannut 50 000 Yhdysvaltain dollaria sille yksityiselle tutkijaryhmälle, joka kehittää avaruushissiin sopivan vaijerin tai säteilyllä kulkevan hissikorin.

Avaruushissi on kuin avaruuteen asti ulottuva köysirata. Hissin keskikohta kiertää Maata niin sanotulla geostationaarisella radalla. Siksi se pysyy aina samalla paikalla Maahan nähden.

Hissin keskikohdasta kulkee vaijeri maahan ja etäämmäs avaruuteen. Alaspäin roikkuva vaijeri liikkuu liian hitaasti keskikohtaan nähden, joten maan vetovoima yrittää kaapata vaijerin alas. Yläpuolella oleva vaijeri puolestaan liikkuu liian nopeasti, ja se on paeta Maan vetovoimalta. Lopputulos on piukaksi pingottunut vaijeri, jota pitkin liikkuvalla hissikorilla pääsee kätevästi avaruuteen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nyt olisi vain kehitettävä tarpeeksi kestävä vaijeri ja hissikoriin turvallinen, kevyt ja halpa energianlähde.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uuden Centennial Challenges -sarjaan kuuluvan palkinnon saavat yksityisin varoin toimivat tutkimusryhmät, jotka onnistuvat kehittämään vahvimman tietyn paksuisen vaijerin avaruushissiin tai parhaan langattoman voimalähteen, joka nostaa vaijeria pitkin liikkuvan 25 kilon lastin 50 metrin korkeuteen. Seuraavana vuonna vaatimukset kovenevat ja palkinnot suurenevat.

Centennial Challenges -sivut .

Sisältö jatkuu mainoksen alla