Avaruushissi. Kuva: <span class="photographer">Nasa, Marshall Space Flight Center.</span>
Avaruushissi. Kuva: Nasa, Marshall Space Flight Center.

Avaruuteen ei kuljetakaan hissillä niin pian kuin suunniteltiin, sillä uusi tutkimus kyseenalaistaa nanovaijerien kestävyyden.

Suunnitteilla olevat avaruushissit kiipeävät nanoputkista valmistettua vaijeria pitkin. Uusi tutkimus osoittaa kuitenkin, etteivät lujiksi tiedetyt nanoputket välttämättä kestäkään hissin vaijereina.

Ajatus avaruushissistä on jo yli 110-vuotias. Venäläisen avaruuspioneerin Konstantin Tsiolkovskyn kerrotaan saaneen idean Eiffel-tornista. 1960- ja 1970-luvuilla hänen ideastaan kehiteltiin moderni, paperilla toimiva versio: päiväntasaajan yläpuolella, 36 000 kilometrin korkeudella oleva hissitasanne kiertää maapallon tasan vuorokaudessa, joten se pysyy täältä katsottuna koko ajan samassa paikassa. Hissivaijerit ulottuvat tasanteelta tänne (tasanne on itse asiassa vaijereiden painopisteessä, joten hissillä pääsee tasannetta edemmäksikin).

Jo muutama vuosi sitten tutkijat totesivat ylipääsemättömien käytännön ongelmienkin muuttuneen lähes ratkaistaviksi. Yksi teknisistä läpimurroista oli nanoputkista punottu vaijeri. Hiiliatomeista koostuvat nanoputket todettiin nimittäin tarpeeksi lujiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Italialaisen tutkijan Nicola Pugnon mukaan yksittäisten nanoputkien lujuus ei kuitenkaan kerro koko totuutta. Nanoputkien laatutarkastuksissa on näet huomattu, että joka biljoonannesta hiilisidoksesta puuttuu yksi atomi. Pugnon laskut osoittavat tämän heikentävän nanoputkiavaijeria 70 prosentilla. Tulos, josta kertoo muun muassa Naturen uutinen, on vakava takaisku avaruushissille. Insinöörit eivät silti ole vielä valmiita luopumaan ajatuksesta. Hissiä näppärämpää ja halvempaa tapaa matkustaa avaruuteen on nimittäin vaikea kuvitella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla