Avaruushissi. Kuva: <span class="photographer">Nasa / Marshall Space Flight Center</span>
Avaruushissi. Kuva: Nasa / Marshall Space Flight Center

Vasta nyt huomattiin, että hissin matkustaja viipyisi liian kauan säteilyvyöhykkeellä.

Vaijeria pitkin kapuava hissi olisi halpa ja kätevä tapa matkustaa maapallolta avaruuteen. Tarvittava teknologia ei kuitenkaan ole vielä hanskassa, ja nyt matkalle on tullut uusi pulma. Maapalloa ympäröivän säteilyvyöhykkeen huomattiin olevan terveysriski.

Avaruushissin vaijereita ja koreja on valmistettu kilvankin, mutta pääpalkinto on toistaiseksi jäänyt jakamatta. Nyt Anders Jørgensen Los Alamosin kansallisesta laboratoriosta Yhdysvalloista huomasi, että Maan magneettikentän vangitsemat varatut hiukkaset aiheuttavat lisäongelmia. Hissikori täytyy suojata hiukkasten säteilyltä.

"Matkustajat kuolisivat matkatessaan säteilyvyöhykkeen halki ilman suojaa", toteaa Jørgensen New Scientist -lehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Säteilyvyöhyke ulottuu tuhannen kilometrin korkeudesta 20 000 kilometriin. Se ei vahingoittanut esimerkiksi Apollo-astronautteja, jotka kiisivät nopeasti sen läpi. Päiväntasaajalta lähtevän avaruushissin suunniteltu nopeus sen sijaan on vaivaiset kaksisataa kilometriä tunnissa, joten matkustajat joutuisivat vyöhykkeelle muutamaksi päiväksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Olen varma, että pystymme ratkaisemaan säteilyongelman", sanoo Jørgensen. "Mutta se tuo ylimääräisen mutkan matkaan ja nostaa hankkeen hintaa."

Sisältö jatkuu mainoksen alla