Sentrifugisänky kieputtaa makaajaa. Kuva: Esa
Sentrifugisänky kieputtaa makaajaa. Kuva: Esa

Palkkaa löhöilystä saa 16500 euroa.

Tarjolla on unelmatyötä laiskottelijalle. Kolme avaruusjärjestöä hakee yhteiseen kokeeseensa vapaaehtoisia, jotka makoilevat sängyssä kaksi kuukautta.

Kokeen ensimmäinen osa on jo alkanut Saksan Kölnissä. Seuraavaan vaiheeseen syksyllä voi yhä tarjoutua. Saksan avaruuskeskus DLR etsii siihen etenkin naisia.

Löhöilijän kannattaa varautua myös epämukavuuteen. Koehenkilöiden liikkeitä on rajoitettu. Kahden kuukauden ajan heidän tulee huolehtia, että vähintään toinen olkapää on koko ajan kosketuksessa patjaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ruoka syödään ja kaikki kokeet tehdään maaten.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sänkyä on aavistuksen kallistettu pääpuoleen päin, tarkkaan ottaen kuusi astetta, niin että pää on hieman alaspäin. Kallistuksella matkitaan sitä, miten ruumiinnesteet siirtyvät painottomuudessa. Veri esimerkiksi tuppaa pakkautumaan päähän.

Koehenkilöt pötköttävät enimmäkseen tavallisissa laboratorio-oloissa sängyssä, mutta välistä joka kolmas pääsee mielenkiintoisempiin makoilutehtäviin sentrifugisänkyyn. Se pyörii vauhdilla ympäri vähän kuin jokin huvipuiston laite.

Pyörivässä erikoissängyssä jäljitellään painovoimaa. Tutkijat haluavat tietää, voiko keinotekoisella painovoimalla estää fyysisiä ongelmia, joita avaruuden painottomuus tuottaa ihmisen kehossa. Kieputus jalat ulospäin ainakin saa veren palautumaan jalkoihin.

Painottomuudessa lihakset ja luut tyypillisestä haurastuvat. Myös sydän ja muu verenkiertoelimistö joutuu uusiin haasteisiin, kun veri kerääntyy enemmän ylävartaloon.

Kansainvälisen avaruusaseman astronautit treenaavat pitääkseen kehoaan kunnossa ja estääkseen heikentymisen.

Palkkaa koehenkilöt saavat makaamisesta 16500 euroa. Rahat ansaitakseen koehenkilöiden tulee kahden makoilukuukauden lisäksi viettää avaruuslääketieteen keskuksessa kolmekymmentä päivää koetta edeltäviä ja sitä seuraavia testejä varten.

Ensimmäinen koejaksoa alkoi äskettäin. Seuraava alkaa syyskuussa, ja siihen etsitään halukkaita.

Tutkimus tehdään Euroopan avaruusjärjestön Esan ja Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan rahoituksella.

Kokeesta kertoi Esa ja Saksan avaruuskeskus DLR.

Sisältö jatkuu mainoksen alla