Auringon pinnalla havaittu piste on pienin koskaan havaittu magneettimyrskyn alullepanija.
Auringon pinnalla havaittu piste on pienin koskaan havaittu magneettimyrskyn alullepanija.

Auringon pinnalta löytynyt pieni kirkas piste on paljastanut isottelevan luonteensa.

Auringon pinnalta löytynyt pieni kirkas piste on paljastanut isottelevan luonteensa. Se on kyennyt syöksemään ulos Maahan asti matkanneen koronan massapurkauksen, joka on puolestaan aiheuttanut myöhemmin avaruusmyrskyn. Tämä sotkee avaruussääennusteita laativien kuviot pahan kerran, sillä aikaisemmin vain suurten aktiivisten alueiden oletettiin liittyvän avaruusmyrskyjen syntyyn.

Auringon purkauksissa irronneet hiukkaspilvet aiheuttavat Maan lähiavaruudessa myrskyjä, jotka rikkovat satelliittien elektroniikkaa ja vaarantavat astronauttien terveyden. Myrsky saattaa synnyttää virtaa myös ionosfääriin ja siten aiheuttaa sähkökatkoihin johtavia virtapiikkejä voimalaitosten siirtoverkoissa. Myrskyt haluttaisiin siis ennustaa, jotta kalliit laitteet tiedettäisiin sammuttaa ja astronautit pitää sisällä aluksissaan. Ennusteet ovat kuitenkin toistaiseksi hyvin epäluotettavia ja nyt tilanne siis mutkistuu entisestään.

Auringon pinnalla olleen, epätavallisen kirkkaan ja pienen pisteen löysi Tuorlan observatorion aurinkotutkija Silja Pohjolainen tutkiessaan Metsähovin radiotutkimusaseman aurinkomittauksia. Pisteellä oli kokoa vain 30 000 kilometriä. Tämä on pieni Auringon mittakaavassa. Löydön jälkeen kansainvälinen tutkimusryhmä, johon myös Pohjolainen kuuluu, analysoi pisteen TRACE-, SOHO-, Yohkoh- ja WIND-satelliittien arkistoitujen mittausten perusteella. Näin paljastui sen isotteleva luonne.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla