Tältä ehkä näyttää tuleva Marsin-miehitys. Kuva: Nasa
Tältä ehkä näyttää tuleva Marsin-miehitys. Kuva: Nasa

Purjeella luovisi myös takaisin päin.

Avaruudessa liitävä sähköinen aurinkotuulipurje voisi pitää suunniteltujen miehitettyjen Mars-lentojen kustannukset kurissa, Ilmatieteen laitos laskee.

Laitoksen tutkija Pekka Janhunen julkaisi vuonna 2006 ajatuksen aurinkotuulipurjeesta, joka kulkee Auringosta puhaltavien hiukkasten vauhdittamana.

Laitteessa on kilometrien mittaisia sähköisesti varattuja metallilankoja kuin polkupyörän pinnoja. Kun Auringosta tulevat hiukkaset kaartavat lankojen läheltä, syntyy työntövoimaa. Laite tarvitsee vain sähkövirtaa, jota voi tuottaa aurinkopaneeleilla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sähköpurje voisi tehdä mahdolliseksi kaivostoiminnan asteroideilla. Asteroideilla on vesijäätä ja mineraaleihin sitoutunutta vettä, jota voisi kuljettaa Maan ja Marsin kiertoradoille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Kiertoradalla vesi voidaan hajottaa vedyksi ja hapeksi, jotka nesteytettynä toimivat rakettipolttoaineena. Kiertoradalla tehtävät välitankkaukset pienentävät planeettojen pinnalta laukaistavaa massaa, koska avaruuteen ei tarvitse kerralla viedä polttoainetta koko matkalle”, tutkija Sini Merikallio kuvailee.

Aurinkosähköpurjeella voi tavallaan myös luovia kohti Aurinkoa kallistamalla sitä siten, että sen nopeus radallaan hidastuu. Silloin Auringon vetovoima ottaa tukevamman otteen purjeesta ja alkaa kiskoa sitä hitaasti mutta kiihtyvästi takaisin kohti Aurinkokunnan sisäosia.

Purjeella voisi liikkua aurinkokunnan sisäosissa hyvinkin vapaasti eri suuntiin, Merikallio sanoo.

Aurinkotuulipurjeen yhtä liekaa piti kokeilla virolaisen satelliitin kyydissä viime vuonna, mutta lieka ei purkautunut moottorivian takia. Suomalainen satelliitti Aalto 1 kokeilee liean kelaamista auki, jahka pääsee avaruuteen ehkä vuoden lopulla.

Aurinkotuulipurjeen käyttäminen materiaalien rahtaamiseen kuulostaa tieteiskirjallisuudelta, mutta Merikallion mukaan teknologia on jo olemassa.

"Aurinkotuulipurjetta voidaan päästä lennättämään täysikokoisena jo 2020-luvulla", Merikallio arvioi. Myös Yhdysvaltain avaruushallinnossa aurinkotuulipurje on Merikallion mukaan huomattu. Se oli esimerkiksi esillä Nasan innovatiivisen avaruustutkimuksen toimiston NIAC:n esitelmässä vuoden alussa.

Tutkimus on Acta Astronautica -lehdessä, ja siitä kertoo Ilmatieteen laitos verkkosivullaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla