Lennonjohto seurasi lauantaina Marylandin Baltimoressa James Webb -avaruusteleskoopin pääpeilin avaamista. Tietokoneen ruudulla näkyy reaaliaikainen animaatio avautumisesta. Kuva: Bill Ingalls / Nasa
Lennonjohto seurasi lauantaina Marylandin Baltimoressa James Webb -avaruusteleskoopin pääpeilin avaamista. Tietokoneen ruudulla näkyy reaaliaikainen animaatio avautumisesta. Kuva: Bill Ingalls / Nasa

Nasa selätti yli 300 kriittistä vaihetta kahden ”kauhuviikon” aikana. Nyt on aikaa jäähdytellä laitteita.

Avaruusteleskooppi James Webbin kaikki laitteet on avattu. Pääpeilin viimeinen sivuosa saatiin avattua ja paikoilleen lauantaina illalla Suomen aikaa.

Peili on läpimitaltaan 6,5 metriä. Se koostuu 18 pienemmästä peilistä, joista kuusi liitettiin pääpeilin sivuille viime viikon lopulla.

Webb kohosi avaruuteen 25. joulukuuta Ranskan Guyanasta. Webbiä rakentaneet ja suunnitelleet tuhannet ihmiset pelkäsivät ennalta lähtöä seuranneista viikkoja. Ne saivat kutsumanimen ”kaksi kauhujen viikkoa”.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Webbiin piti kohdistaa etänä kaikkineen 344 eri operaatiota. Näin se saatiin ulos kääreistään, aina lämpösuojasta peileihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Teleskoopissa oli 178 erilaista mekanismia, joilla osat saatiin avattua. Jokaisen operaation piti onnistua, tosin ei kertalaakista.

Oli myös mahdollista avata ja käynnistää eri saranoita, moottoreita ja hihnoja uudelleen.

Mutta uusia yrityksiä ei kertaakaan tarvittu.

”Uskomatonta", sanoi Bill Ochs. Hän on Nasan ja Webbin ohjelmapäällikkö.

”Olemme nyt vaiheessa, jossa Webb on jo yli miljoonan kilometrin päässä Maasta, ja meillä on siellä toimiva kaukoputki. Onnittelut kaikille.”

Webbin lennonjohto Marylandin Baltimoressa riemuitsi, kun se sai viikonloppuna päätökseen viimeiset vaiheet. Lennonjohto sijaitsee Avaruusteleskooppien tiedeinstituutissa (STScI) Johns Hopkinsin yliopistolla.

Torstaina 6. tammikuuta viritettiin paikalleen nopeasti myös säteilysuoja. Se on 1,2 x 2,4 -metrinen alumiinilla verhoiltu paneeli, joka on kiinnitetty observatorion takaosaan.

Webbin rataa korjataan kolmannen kerran, kun se on lähellä asemapaikkaansa L2-pistettä.

Ensimmäisiä havaintoja Webb alkaa tehdä näillä näkymin kesäkuussa. On lähes varmaa, että Webb mullistaa tähtitieteen tutkimusta. Se havainnoi ja kuvaa avaruuden alueita, joita ei ole ennen suoraan havaittu.

idioottipatteinero
Seuraa 
Viestejä9883

ThiNguyen kirjoitti:
Tovottavasti jotain testikuvia julkaistaan jo pikapuoliin. En malta odottaa kesäkuulle.

Tämäpä tämä. 

Kerta JWST on saatu ongelmitta ( kohta ) radalleen, kuvia on varmasti tulossa. 

Scientific Consensus: Earth's Climate Is Warming
Temperature data showing rapid warming in the past few decades, the latest data going up to 2020. According to NASA, 2016 and 2020 are tied for the warmest year since 1880, continuing a long-term trend of rising global temperatures. The 10 warmest years in the 141-year record have occurred since 2005, with the seven most recent years being the warmest.

Sisältö jatkuu mainoksen alla