Avaruusteleskooppi James Webbin peilit yhdistyivät yhdeksi isoksi peiliksi avaruudessa jo keväällä. Se on rakennettu kestämään pienten meteoroidien iskuja.
Avaruusteleskooppi James Webbin peilit yhdistyivät yhdeksi isoksi peiliksi avaruudessa jo keväällä. Se on rakennettu kestämään pienten meteoroidien iskuja.

Mikrometeoroidi oli suurempi kuin yksikään kivi, jolla insinöörit testasivat osumia ennalta.

Avaruusteleskooppi James Webbiin on iskenyt pieni mikrometeoroidi eli avaruuden pölynhitunen. Kivi osui teleskoopin pääpeiliin 23.–25. toukokuuta, kertoi Nasa webb-blogissaan.

Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan insinöörit eivät usko, että pikkukiven aiheuttamat naarmut juurikaan vaikuttavat Webbin havainnointiin ja kuviin.

Pääpeilin läpimitta on 6,5 metriä ja se koostuu 18 pienemmästä kuusikulmaisesta peilistä. Kaikki peilit on päällystetty kullalla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aurinkokunnassamme liikkuu paljon mikrometeoroideja. Suurin osa on niistä pölyhiukkasen kokoa. Sellaisen osuminen Webbiin oli täysin odotettua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Siksi peilit rakennettiin kestämään pieniä iskuja. Peiliä koeteltiin ja testattiin jo Maan päällä viime vuonna ennen joulua. Webb lähti matkaan joulupäivänä.

Pikkukivi osui peilin alueeseen, jota sanotaan C3:ksi. Kivi oli suurempi kuin kivet, joilla Nasa mallinsi törmäyksiä maassa.

”Webbin lähdön jälkeen eli lähes puoli vuoden aikana laitteeseen on osunut neljä sellaista kiveen iskua, jotka on voitu havaita. Nyt tämä viides oli isompi kuin mitä oli ennustettu”, sanoi Nasan Lee Feinberg.

Nasan ryhmä varmisti, etteivät teleskoopin kuvat huonone. Kokeissa Webbin kuvien laatu säilyi sillä tasolla, jota alun perin vaadittiin tieteellisiin havaintoihin.

Pienen kiven törmäystä osattiin odottaa, koska Webb on avaruuden L2-pisteessä, noin 1,5 miljoonan kilometrin päässä Maasta.

Siellä se kiertää pientä soikeata rataa tyhjyydessä. L2 on kaukana Auringon, Maan ja Kuun lämpösäteilystä. Webb voi pysyä L2:ssa liki paikallaan kuluttamatta liikaa polttoainetta.

Nasassa tiedettiin, että L2:n alueella liikkuu mikrometeoroideja. Ne kiitävät avaruudessa suurilla nopeuksilla. Kivien liike-energia on siksi suuri. Pienikin kivi voi tehdä pahaa jälkeä.

Nasa julkaisee Webbin ensimmäiset tieteelliset kuvat 12. heinäkuuta.

Se havainnoi kohteita, joista valo lähti liikkeelle yli 13 miljardia vuotta sitten. Niin kaukaista avaruutta ei ole aiemmin havainnoitu suoraan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla