Avioliitto hellii etenkin miehen sydäntä. Kuva: Wikimedia Commons
Avioliitto hellii etenkin miehen sydäntä. Kuva: Wikimedia Commons

Tasaisesti huono tai hyvä suhde ei näytä vaikuttavan terveyteen.

Kun suhde aviopuolisoon paranee tai huononee, sillä ei ole vaikutusta vain mielialaan. Muutokset suhteen laadussa heijastuvat myös fyysiseen terveyteen, osoittaa tuore Britanniassa tehty seurantatutkimus.

Erityisesti miesten terveydelle avioliiton on aiemminkin huomattu tekevän hyvää. Avioliitto suojaa miestä sydänsairauksilta ja -kuolemilta.

Tutkimuksissa ei kuitenkaan ole juurikaan seurattu sitä, miten avioliiton laatu vaikuttaa terveyteen ajan myötä. Brittitutkimuksessa selvitettiinkin tätä asiaa parinkymmenen vuoden ajanjaksolla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kohteena olivat avioliitossa olevat isät, joita haastateltiin avioliiton laadusta, kun heidän lapsensa oli vielä pieni, sekä myöhemmin, kun lapsi oli jo aikuinen. Eri vaiheissa mitattiin myös erilaisia sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Parantunut suhde näkyi parantuneina laboratorioarvoina. Niin sanottu huono eli ldl-kolesteroli väheni miehillä, joiden avioliitto oli kohentunut. Heidän painoindeksinsä pieneni niin ikään.

Huonontuneessa suhteessa miehen verenpaine kohosi. Diastolinen eli alapaine oli heillä 2,74 elohopeamillimetriä suurempi. Alapaine kertoo paineen valtimoissa, kun sydän on lepotilassa.

Yllättävä havainto tutkimuksessa oli, että tasaisesti hyvänä tai huonona pysynyt liitto ei näkynyt fyysisestä terveydestä kertovissa arvoissa.

Tutkijat olettivat, että alati tyydyttävän liiton tulisi näkyä parantuvina veriarvoina. Laadukkaan suhteen odottaisi näet vain lisäävän entisestään miehen terveyttä. Näin ei kuitenkaan käynyt.

On mahdollista, että jatkuvasti onnellisiin liittoihin tottuu. Miehet eivät tavallaan huomaa iloita hyvänä pysyneestä suhteestaan. Sen sijaan muutos parempaan tai huonompaan näkyy ja tuntuu, ja kenties siksi se vaikuttaa myös terveyteen.

Avioliiton terveellisyyttä voi selittää seura eli tieteellisesti sanottuna psykososiaalinen tuki. Selitys tekisi ymmärrettäväksi sen, miksi juuri miehet hyötyvät. Naisilla on enemmän muita ihmissuhteita, joten he eivät ole yhtä paljon avioliiton kumppanuuden varassa kuin mies.

Avioliitto voi myös auttaa puolisoita elämään terveemmin. Jos toinen syö fiksusti ja liikkuu, se yllyttää toistakin pitämään huolta itsestään.

Tutkijat uskovat, että heidän tulostensa perusteella kannattaisi panostaa parisuhdeneuvontaan. Jos siten saadaan liitto paremmaksi, myös puolisoiden tai ainakin miehen terveydentila kohenee.

Tutkimuksen julkaisi Journal of Epidemiology & Community Health.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä38497

Käyttäjä4499 kirjoitti:
Tuli jälleen mieleen Ipanapostin (maaliskuu 2017) kirjoitus Luova parisuhde, jonka on kirjoittanut Katriina Pihlava, Erityistason perhepsykoterapeutti, parisuhdeterapeutti (Valvira, Kela) sekä työnohjaaja (StoRy) terveydenhoitaja, sairaanhoitaja Katriina Kammari:

Luovan parin mielessä parisuhde on tietynlainen tila ja tapa olla suhteessa toiseen ja itseen. Se on yhteinen jaettu kokemus ja yhteisten mielikuvien alue, jossa molempien ajatuksilla ja tunteilla on lupa yhdistyä ja kehittyä edelleen. Se on eräänlainen kolmas olemisen tila, jossa molemmat voivat katsoa asioita sekä omasta että toisen näkökulmasta ja luoda yhdessä jotakin uutta. Molemmat ovat suhteessa tähän tilaan. Tila on apuna parisuhteen kriiseissä. ( https://issuu.com/ipanaposti/docs/ipanaposti_turun_seutu_maaliskuu__2 )

Kukapa ei tätä haluaisi?

Vaikea sanoa. Minulle tuon tekstin sanoma ei aukene (en kai sitten ole tarpeeksi luova). Se kuulostaa ihan puppulausegeneraattorin tuotteelta. Mutta kai siinä jotain positiivista ja hyvää tarkoitetaan.

Lainaus:
Yksinäinen mies voi olla onnellinen, jos hän on ensin saanut tarpeekseen akoista. Löytänyt sitten onnen luostarista, rahoittanut tyttöystävän, tai keskittynyt uraan ym.

Niin, tietenkin yksittäisiä onnellisia miehiä on, mutta ainakin melkein kaikista minun tutuista jotenkin huokuu jonkinlainen tyytymättömyys tai katkeruus. Niistäkin, jotka ovat muuten menestyneitä ja yksinäisyys on aidosti valinta (joutuvat torjumaan naisten aloitteita).

Lainaus:
Yleensä tahtomattaan yksinäisiksi jäävät sellaiset, joilla onnellisuus ei muutenkaan ole se vahvin puoli. Korostan tällä sitä, että yhtälailla kuin liitto voi lisätä onnea, onni voi olla lähtökohta joka ylipäänsä mahdollistaa hyvän liiton. 

Kyllä se noinkin päin toimii. Onnellisuus tekee ihmisestä haluttavamman. Mutta ei se kuitenkaan kaikkea selitä. Parisuhde on keskimäärin miehille hyvin tärkeä onnellisuuden ja terveyden lähde elämässä. Miesten muut sosiaaliset suhteet ovat keskimäärin heikompia kuin naisilla ja he ovat jotenkin enemmän riippuvaisia läheisyydestä ja seksistä.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä38497

Raspu kirjoitti:
Laumassa oli yksi kana joka nokki kaikkia muita päähän. Esiinty ilmeisesti kukkona tai jonkinlaisena justiinana.

Luin jostain, että joskus jos kanaparvessa ei ole kukkoa joku kana voi ottaa tuollaisen roolin. Muistaakseni siinä sanottiin, että ne voivat fyysisestikin muuttua kukkomaisemmiksi (kasvattavat isommat heltat, yrittävät kiekua ja niin edelleen).

Minua houkuttelee kanssa ajatus siitä, että jos syö itse kasvatettuja kanoja, tietää että ne ovat eläneet jotakuinkin onnellisen ja lajilel sopivan elämän. Mutta valitettavasti muut perheenjäsenet ovat niuhompia. Yritän saada lisenssiä ottaa ensi kesäksi muutaman Plymouth Rock -kanan lemmikkiparven rinnalle ja napostella ne sitten sitä mukaa kun kasvavat sopivaan kokoon. Lapsille voisi maksaa vähän hoidosta. Sietääköhän vanha kukko nuoria niin kauan että ne ehtivät teuraskokoon? Lokeilla on niitä aikusen kokoisia harmaita nuoruusmuotoja, jotka saavat olla rauhassa mutta pitävät näppinsä erossa naaraista, mutta kanalla ei taida olla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla