Amazonin alueella ayahuascaa on käytetty kauan. Kuva: Shutterstock
Amazonin alueella ayahuascaa on käytetty kauan. Kuva: Shutterstock

Ayahuascan vaikuttava aine dmt voi lisätä aivojen muuntautumiskykyä ja kiihdyttää uusien aivoyhteyksien syntymistä.

Ayahuasca on hallusinaatioita aiheuttava kasviuutejuoma, joka tunnetaan parhaiten shamaanien vetämistä rituaaleista Amazonin sademetsässä.

Nyt sen vaikuttavaa ainetta dmt:tä testataan Britanniassa ensimmäistä kertaa masennuksen hoidossa, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Dmt eli dimetyylitryptamiini on psykedeelinen aine, joka aiheuttaa voimakkaita aistiharhoja. Harhat voivat ilmetä muun muassa värikkäinä kuvioina, äänien kuulemisena ja olentojen näkemisenä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Olotila vaihtelee usein voimakkaiden pelko- ja ahdistuskokemusten sekä hyvän olon tuntemusten välillä. Aineen on kuvailtu aiheuttavan myös kehon leijailemiseen ja kuolemaan liittyviä kokemuksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Dmt:n aiheuttamat aistiharhat voivat olla voimakkaampia kuin muilla psykedeeleillä, esimerkiksi taikasieniksi kutsutulla psilosybiinillä ja lsd:llä. Aineen vaikutus on kuitenkin lyhytkestoisempi.

Kliinisen kokeen toteuttaa brittiläinen lääkeyhtiö Small Pharma yhteistyössä Imperial College Londonin kanssa. Lontoolainen yliopisto perusti muutama vuosi sitten oman psykedeelien tutkimuskeskuksensa.

Dmt:tä aiotaan testata potilailla, jotka sairastavat keskivaikeaa tai vaikeaa masennusta ja jotka eivät ole hyötyneet tavanomaisista masennuslääkkeistä.

Tutkijoiden mukaan dmt voi lisätä aivojen plastisuutta eli muuntautumiskykyä ja siten kiihdyttää uusien aivoyhteyksien syntymistä. Lääkkeen ottamisen jälkeen sairauden aiheuttamia jumiutuneita ajattelutapoja on mahdollista muokata terapiassa.

Kliinisessä kokeessa lääkettä annetaan terapiaistunnon yhteydessä. Vaikuttavan aineen määrä on niin pieni, että se riittää juuri ja juuri psykedeelisten kokemusten käynnistämiseksi. Terapiaistunnon jälkeen koehenkilöiden mielialaa seurataan vähintään kuuden kuukauden ajan.

Tarkoituksena on myös tutkia, toimiiko lääke kerta-annoksena vai vasta pidempiaikaisen käytön seurauksena. Masennuksen lisäksi dmt:stä uskotaan olevan apua muun muassa traumaperäisen stressihäiriön, lääkkeiden väärinkäytön ja pakko-oireisen häiriön hoidossa.

”Uskomme, että vaikutukset ovat välittömiä ja ne kestävät tavallisia mielialalääkkeitä pidempään”, kertoo Small Pharman tutkimusjohtaja Carol Routledge BBC:lle.

Ayahuascaa on tutkittu mielenterveysongelmien hoidossa myös aikaisemmin. Muun muassa Brasiliassa on tehty kliinisiä kokeita, joissa ayahuascaa on testattu vaikeaa masennusta sairastavilla potilailla.

Vuonna 2016 julkaistun tutkimuksen mukaan potilaiden masennusoireet vähenivät huomattavasti jo muutaman tunnin kuluttua kerta-annoksen ottamisesta ja pysyivät lievempinä kolme viikkoa kokeilun jälkeen.

Tulokset olivat samansuuntaisia myös kaksi vuotta myöhemmin toteutetussa lumekontrolloidussa kokeessa. Siinä 14 masennuspotilasta sai ayahuascaa ja 15 potilaan verrokkiryhmä samanmakuista ja -näköistä lumejuomaa.

Molemmissa ryhmissä masennusoireet helpottivat välittömästi. Lumejuomaa saaneiden potilaiden mieliala laski nopeasti koetta edeltävään tilaan, siinä missä ayahuascaa saaneilla vaikutus yhä jatkui.

Tavanomaisiin mielialalääkkeisiin verrattuna ayahuascan vaikutukset ovat siis tähänastisten tutkimusten perusteella nopeampia ja pitkäkestoisempia. Tutkittujen koehenkilöiden määrä on ollut kuitenkin toistaiseksi vähäinen.

Deimos
Seuraa 
Viestejä24021

Käyttäjä33793 kirjoitti:
Poppamiehet tietää nää jutut.

Olen samaa mieltä. Varmaan Suomessakin on ollut perinteitä tiettyjen sienien ja kasvien osalta mutta tai kristinusko tehdä lopun niistä. Amazonin allas on alue josta voi löytyä monenlaisia lääkkeeksi kelpaavia kasveja kunhan koko aluetta ei tuhota. Myös Amerikan alkuperäisväestö tunsi kasvit ja harrasti "saunomista". Voisi jopa olla että shamaanit olivat "Mielenterveyspotilaita".

Einstein:Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former.
Einstein:The most beautiful experience we can have is the mysterious.It is the fundamental emotion that stands at the cradle of true art and true science.

Sisältö jatkuu mainoksen alla