Kalasta heltiää B12-vitamiinia.
Kalasta heltiää B12-vitamiinia.

Vähäinen vitamiini heikensi iäkkäiden henkisiä toimintoja. 

Tuore amerikkalaistutkimus vihjaa, että B12-vitamiinin puutos pienentää vanhusten aivojen kokoa ja rapistaa kognitiivisia suorituksia.

Tutkimukseen osallistui 121 vanhusta, joiden verestä mitattiin B12-vitamiinin pitoisuudet sekä B12:een liittyviä merkkiaineita, jotka voivat kertoa vitamiinin puutoksesta. Heiltä myös testattiin muistia ja henkisiä suorituksia. Keskimäärin neljän ja puolen vuoden kuluttua heille tehtiin magneettikuvaus, jossa aivojen koko mitattiin.

Ne joiden verestä löytyi B12-puutokseen viittaavia merkkiaineita, saivat alhaisemmat pisteet henkisiä kykyjä mittaavista testeistä. Magneettikuvaus paljasti myös heidän aivojensa pienentyneen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Löydöksemme ansaitsevat lisätutkimuksia", sanoo apulaisprofessori Christine C. Tangney Rush-yliopiston lääketieteen keskuksesta. "On liian aikaista sanoa, estäisikö B12-tason nosto ruoalla tai ravintolisillä näitä ongelmia, mutta sitä olisi kiinnostava selvittää. Myös brittiläisen B-vitamiinilisätutkimuksen havainnot tukevat tätä."

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yhteyttä veren B12-vitamiinin määrän ja aivojen kutistumisen ja kognitiivisten ongelmien kanssa ei havaittu. Tangneyn mukaan iäkkäiden ihmisten B12-puutosta voi olla vaikea havaita, jos katsotaan vain vitamiinin pitoisuuksia veressä.

Tavallisia B12-vitamiinin lähteitä ovat kala, liha – etenkin maksa, maito, kananmunat ja kananliha.

Tutkimuksen julkaisi Neurology. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla