Synnytyksen jälkeinen masennus iskee jopa 15 prosenttiin äideistä. Kuva: <span class="photographer">Kuvapörssi.</span>
Synnytyksen jälkeinen masennus iskee jopa 15 prosenttiin äideistä. Kuva: Kuvapörssi.

Yhdysvaltalaistutkijat ovat paikantaneet hiirien aivoista mekanismin, joka kietoutuu synnytyksen jälkeiseen masennukseen.

Yhdysvaltalaistutkijoiden hiiritutkimus selittää, miksi juuri synnyttänyt äiti saattaa vaipua musertavaan synkkyyteen. Mikä ilahduttavinta, löytö on poikinut jo lupaavan lääkkeen.

Baby bluesin syytä on etsitty hormoneista, mutta niiden määrä ei yksin selitä tuoreen äidin masennusta. Sen sijaan hormonit vaikuttavat mielialaan aivojen kemiallisen viestijärjestelmän GABA:n kautta.

Istvan Mody ja Jamie Maguire Kalifornian yliopistosta Los Angelesista paikansivat GABA-reseptorien ryhmän, jonka toiminta vaihteli epäilyttävästi hiiriemoilla raskauden aikana sekä synnytyksen jälkeen. Havaintonsa perusteella he kehittivät hiirimallin, jolta kyseinen reseptoriryhmä puuttuu kokonaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kävi ilmi, että synnytyksen jälkeen nämä hiiriemot käyttäytyivät samaan tapaan kuin baby bluesista kärsivät ihmisäiditkin: ne olivat apaattisia ja vieroksuivat poikasiaan. Epä-äidillinen käyttäytyminen kuitenkin muuttui, kun tutkijat antoivat hiirille GABA-reseptorien toimintaa tehostavaa lääkettä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Näyttää siltä, että reseptorien vajaatoiminta vioittaa GABA-järjestelmän kykyä sopeutua hormonivaihteluihin synnytyksen jälkeen. Havainto tarjoaa lupaavan strategian uusien hoitojen kehittämiseen", Jamie Maguire sanoo.

Tutkimuksen julkaisi Neuron.

Sisältö jatkuu mainoksen alla