Kymmentuhatkertainen suurennos E.coli -bakteeriryppäästä.
Kymmentuhatkertainen suurennos E.coli -bakteeriryppäästä.

Antibioottia hyvin sietävä bakteeri pelastaa heikompansa - omalla kustannuksellaan.

Bakteerit eivät ole itsekkäitä antibioottien vastaisessa sodassa. Yhdysvaltalaistutkijat havaitsivat, että muutama antibiooteille vastustuskykyinen patogeeni voi suojella koko yhdyskuntaa, vaikka pelastusoperaatio nielee niiltä paljon energiaa.

Tähän asti on ajateltu, että antibioottiresistenssi leviää siten, että jokin bakteeri mutatoituu sietämään antibioottia ja lisääntyy, kun taas vastustuskyvyttömät kuolevat pois.

Nyt Naturessa julkaistu tutkimus paljastaa, että antibioottia sietävät bakteerit harjoittavat populaatiotason altruismia. Antibiootit saavat nimittäin niille resistentit Escheria coli -bakteerit tuottamaan proteiinia, joka auttaa vastustuskyvyttömiä bakteerinaapureita pysymään hengissä.

Avun antaminen kuitenkin maksaa auttajille itselleen."Ne eivät kasva niin hyvin kuin voisivat, koska ne tuottavat suojamolekyylejä kaikille muille", sanoo tutkimusta johtanut James Collins Bostonin yliopistosta.

Tulos auttaa ymmärtämään, miksi MRSA ja muut superbakteerit ovat niin vaikeita nitistää. "Jatkossa voimme ehkä kehittää lääkkeitä, jotka pysäyttävät apumolekyylien jakeluketjun."