Älykkyyttäkin ehkä kehittävä Mycobacterium vaccae eristettiin ensi kerran lehmänlannasta.
Älykkyyttäkin ehkä kehittävä Mycobacterium vaccae eristettiin ensi kerran lehmänlannasta.

Tavallinen ulkoilmassa esiintyvä bakteeri voi vähentää ahdistusta ja auttaa oppimaan.

Altistus bakteerille, jolla ennestään on tiedetty olevan masennusta lievittävä vaikutus, voi myös parantaa oppimista. Näin väittää uusi tutkimus, joka julkaistiin Yhdysvaltain mikrobiologiyhdistyksen kokouksessa San Diegossa.

"Mycobacterium vaccae on maaperän luonnollinen bakteeri, jota ihmiset usein nielevät tai hengittävät liikkuessaan luonnossa", sanoo yhdysvaltalaisen The Sage Collegesin tutkija Dorothy Matthews.

Aiemmat tutkimukset M. vaccae -bakteerista ovat osoittaneet, että kuumuudella tapetut bakteerit hiiriin ruiskutettuina kiihottivat joidenkin hermosolujen kasvua aivoissa, mikä johti serotoniinin määrän lisääntymiseen ja ahdistuksen vähenemiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Koska serotoniini vaikuttaa myös oppimiseen, pohdimme voisiko elävä M. vaccae myös parantaa oppimista hiirillä", Matthews sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Matthews kollegoineen ruokki hiiriä elävillä bakteereilla ja arvioi niiden kykyä suunnistaa sokkelossa. Verrokkina oli hiiriä, jotka eivät olleet saaneet bakteeria.

"Huomasimme, että hiiret joita oli ruokittu bakteereilla suunnistivat labyrintissä kaksi kertaa nopeammin ja niillä oli ahdistusta osoittavaa käyttäytymistä vähemmän kuin verrokeilla."

Toisessa kokeessa hiirten ruokavalio palautettiin normaaliksi ja ne testattiin uudestaan. Ne juoksivat sokkelon läpi hitaammin kuin silloin kun ne söivät bakteereita, mutta ne olivat silti keskimäärin verrokkeja nopeampia. Kolmen viikon jälkeen ero ei ollut enää tilastollisesti merkitsevä, eli vaikutus oli väliaikainen.

"Tämä tutkimus viittaa siihen, että M. vaccae voi vaikuttaa nisäkkäillä ahdistukseen ja oppimiseen", Matthews sanoo.
"On jännittävää spekuloida ajatuksella, että luomalla kouluihin oppimisympäristöjä, joihin kuuluu oleskelua ulkosalla mistä M. vaccae -bakteereja löytyy, voisi vähentää ahdistusta ja parantaa uusien asioiden oppimista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla