Kampylobakteerit ovat tyypillisiä asukkeja bakteeristoltaan köyhässä suolistossa. Kuva: De Wood, Pooley, USDA, ARS, EMU / Wikimedia Commons
Kampylobakteerit ovat tyypillisiä asukkeja bakteeristoltaan köyhässä suolistossa. Kuva: De Wood, Pooley, USDA, ARS, EMU / Wikimedia Commons

Joka neljännellä on suolistossaan köyhä mikrobisto.

Joka neljäs teollistuneen maailman asukas potee suolistobakteerien puutetta. Se vaarantaa terveyden. Näin sanoi Kööpenhaminan yliopiston mikrobiologian professori Oluf Pedersen Yhdysvaltain tiedeviikolla Chicagossa.

Pedersen on tutkinut suolistobakteereja EU:n suuressa Metahit-hankkeessa. Hän on osoittanut omissa tutkimuksissaan, että köyhä bakteeristo altistaa lihavuudelle, metaboliselle oireyhtymälle ja diabetekselle. Muut ovat viime aikoina kytkeneet bakteerien puutteen syöpiin, sydän- ja verisuonitauteihin, allergioihin ja stressiin.

Aiemmin ajateltiin, että suolistobakteerit vain pilkkovat ruokamme. Viiden viime vuoden aikana on paljastunut, että ne myös vahvistavat puolustusjärjestelmää, käsittelevät haitta-aineita, valmistavat elintärkeitä vitamiineja ja rasvahappoja ja tuottavat bioaktiivisia yhteisteitä, jotka tarjoavat ravintoa ja suoja-aineita soluille ja elimille.

Suoliston bakteeristo alkaa muodostua syntymän hetkellä. Lapsuudessa kehittynyt bakteerikanta pysyy melko samankaltaisena läpi elämän, elleivät elintavat ratkaisevasti muutu tai ellei lapsi joudu antibioottikuurille.

- Jos lasta hoidetaan antibiootilla ensimmäisen puolen vuoden aikana, lihavuus ja sen mukanaan tuomat sairaudet vaanivat häntä lopun ikään, Pedersen sanoo.

Antibiootit tappavat bakteereja ja tekevät suolistoon tilaa sellaisille lajeille, jotka irrottavat ravinnosta ylenmäärin energiaa.

Jos olet Tiede-lehden tilaaja, lue laajempi juttu alla olevasta linkistä:

BCK
Seuraa 
Viestejä6960
Liittynyt9.7.2010

Bakteerien puute lihottaa ja sairastuttaa

Hyviä kysymyksiä Moonis, minäkin haluaisin kuulla vastauksen noihin. Lisäksi kiinnostaisi kuulla, kuinka hyvin maitohappobakteerikapselien bakteerit säilyvät hengissä mahalaukun hapoista ja kykenevät kolonisoimaan ohut- ja paksusuolen. Lisäksi kiinnostaisi tietää, onko muitakin ns. "hyviä" ja olennaisia bakteereita, kuin maitohappobakteerit. Tietysti kiinnostaa myös kaikki keinot, joilla bakteerikantaa voi sitten elvyttää.
Lue kommentti
Moonis
Seuraa 
Viestejä101
Liittynyt2.2.2014

Bakteerien puute lihottaa ja sairastuttaa

Lehdessä kerrotiin ranskalaistutkimuksesta jossa vähärasvaisen ja kuitupitoisen ruokavalion väitettiin nostavan bakteeriston määrää ja monipuolistavan sitä. http://www.nature.com/nature/journal/v500/n7464/full/nature12506.html Tätä ei pääse lukemaan ilmaiseksi, joten mistä johtui vähärasvaisen ruuan edullisuus rasvaiseen ruokaan verrattuna? Oliko kasvipäräisten kuitujen saantia eroteltu viljojen kuiduista? Onkohan kuitujen erolla yleensäkään merkitystä?
Lue kommentti