Tutkijat joutuivat tarjoilemaan veriaterioita kokeissa käyttämilleen hyttysille. Kuva: <span class="photographer">Stewart Gould</span>
Tutkijat joutuivat tarjoilemaan veriaterioita kokeissa käyttämilleen hyttysille. Kuva: Stewart Gould

Tutkijat onnistuivat nitistämään denguekuumetta levittävät hyttyset bakteerin avulla.

Hyttyset levittävät tropiikissa monia tappavia tauteja, kuten denguekuumetta, Länsi-Niilin kuumetta ja malariaa. Denguekuumetta levittävän hyttysen pistolta on vaikea suojautua, koska laji viihtyy myös kaupungeissa ja on aktiivinen päiväsaikaan. Kuumetauti tappaa vuositain noin 12500 ihmistä.

Australialaistutkijat uskovat, että eräs bakteeri, joka ei ole tähän saakka juuri vaivannut hyttysiä, voi osoittautua hyönteismyrkkyjä tehokkaammaksi ja halvemmaksi aseeksi niitä vastaan.

Conor McMeniman kollegoineen infektoi laboratoriossa kasvatetulla wolbachia-bakteerikannalla denguekuumetta levittäviä hyttysiä. Tartunta siirtyi tehokkaasti hyttysestä toiseen ja puolitti inisijöiden eliniän. Tämä voi riittää torjumaan kuumetaudin leviämisen, sillä vain ”vanhat” hyttyset levittävät virusta. Viruksen täytyy nimittäin muhia muutama viikko hyttysen elimistössä voidakseen tarttua ihmiseen piston välityksellä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Toistaiseksi on epävarmaa, kuinka tehokkaasti bakteeri tartuttaa hyttysiä luonnossa ja pystyisikö se todella vähentämään trooppisten kuumetautien leviämistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijat ovat kuitenkin toiveikkaita ja suunnittelevat jo muidenkin hyönteisten levittämien tautien torjumista sopivien bakteerien avulla.

Tutkimuksen julkaisi Science.

Sisältö jatkuu mainoksen alla