Maitohappobakteereillä ryyditetyn maidon säännöllinen juominen vähentää jonkin verran hampaiden reikiintymistä lapsilla, kertoo tuore suomalaistutkimus. Maitohappobakteerit estävät todennäköisesti kariesbakteerien kasvua.
Tutkimukseen osallistui 594 ...

Maitohappobakteereillä ryyditetyn maidon säännöllinen juominen vähentää jonkin verran hampaiden reikiintymistä lapsilla, kertoo tuore suomalaistutkimus. Maitohappobakteerit estävät todennäköisesti kariesbakteerien kasvua.

Tutkimukseen osallistui 594 lasta 18:sta helsinkiläisestä päiväkodista. Puolet joukosta seitsemän sai kuukauden ajan kolmeesti päivässä Lactobacillus GG-bakteeria sisältävää Gefilus-maitoa ja puolet tavallista ykkösmaitoa. Keskimääräinen maidon kulutus oli 2,6 desilitraa päivässä. Bakteerimaitoa nauttineiden lasten hampaiden reikiintymisriski putosi kuudella prosentilla, kun se sen sijaan vertailuryhmässä jonkin verran lisääntyi.

Hammaslääkäri tutki lasten hampaat tutkimuksen alussa ja lopussa. Lisäksi koejakson aikana seurattiin lasten hammasplakki-sylkinäytteessä esiintyvien kariesbakteerien määrää. Tutkimuksen mukaan bakteerimaito vähensi sekä reikiintymistä että haittallisia streptokokkeja. Tutkimuksen toteuttivat yhteistyössä Helsingin yliopisto, Helsingin kaupungin ympäristökeskus ja Valio. Tuloksista raportoidaan pian ilmestyvässä Caries Research -lehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla